• DOLAR 32.338
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2302.013
  • ...

Mardin`de “GAP Eylem Planı Tanıtım” toplantısı düzenlendi. Mardin İl Müftülüğü Konferans Salonu`nda düzenlenen toplantıya Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, kurum müdürleri, STK başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Vali Koçak: Planlar raflarda kalmak için değildir

Toplantının açılışında konuşan Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Başbakan Davutoğlu`nun Mardin`de açıkladığı GAP Eylem Palanının bölgeye olumlu katkılar sunacağını belirtti. Koçak, “Basit zordur, zorda basittir. Planlar yapılırken güzeldir. Planlar raflarda kalmak için değildir. Planların uygulanması gerekir. Bunları uygulayacaklarda bizleriz. Bunu yaparken de hepimiz birlikte hareket etmeliyiz.” dedi.

Türk; Planların hayata geçirilmesi gerekir

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise bölgenin çok önemli kaynaklara sahip olmasına rağmen bugüne kadar bu kaynakların harekete girmesi için bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Bu kaynakların harekete geçirilmesi ile bölge yapısının kültürel, sosyal ve ekonomik alanda değişeceğini ifade eden Türk, bunun için bu planların hayata geçirilmesi gerektiğini ayrıca planların yanında pazarlarının da oluşması gerektiğini söyledi.

Karahocagil: Yeni eylem planı 2014-2018 yıllarını kapsıyor

Açılış konuşmalarının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2008-2012 yıllarında 1. GAP Eylem Planı`nın başarılı bir şekilde uygulandığını ifade etti.  Karahocagil, “Şimdiye kadar hep eylem planları hazırlanır arkasına ne siyasi ne de mali güç konurdu. Bunda hem siyasi güç hem mali güç arkasına kondu. Yaklaşık 18 Milyar liraya yakın bütçe ayrıldı ve bunun yaklaşık 15 kat trilyonu da harcandı. Bu çerçeve de oluşmuş bir proje stokumuz var. Bunu bitirmek istiyoruz. Onun için yeni bir GAP Eylem Planı hazırlandı. 2014-2018 yılını kapsıyor. Uygulamaya da başladık. Programımızda bu projelerin çoğu yer alıyor. Biz eylem planıyla ana hedefimiz yarım kalan yatırımları tamamlamaktır. Bunun yanında bölge de doğacak olan potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek. Hedefimiz, bu yapılan alt yapı yatırımlarını bir değere çevirerek vatandaşımıza bu değerin ulaşmasını sağlamaktır.” dedi.

Mardin`e özel tanıtım yapıyoruz

Yeni GAP Eylem Planı`nda yenilikçi projelerin yer alacağını kaydeden Karahocagil, şunlar söyledi; “Mesela şehirlerin yaşanabilirliği gibi eksen koyduk. Çünkü biliyoruz ki doğacak bu zenginliğin şehirlerimiz de yansıtmamız lazım. Şehir de yaşanabilirliği sağlayacak tüm alt yapıya dönük yeni projelerin geliştirilmesi ve uygulanması var. Ayrıca kurumsal kapasiteye ciddi bir yer ayrıldı. Kurumsal ve kurumsal kapasitenin arttırılması böylece bu potansiyelin hayata geçirilmesi için gerekli insan kaynaklarının iyileştirilmesini hedefledik. Sayın Başbakan eylem planını bölgede açıkladı. İnşallah bu ilk tanıtım programı. Mardin`e özel tanıtım yapıyoruz. Hem Mardin`i ilgilendiren projeler hem de doğrudan Mardin için uygulanacak olan projeleri burada Mardin üst yönetimiyle ve sivil toplum örgütleriyle anlatmış olacağız. Sonunda da birlikte nasıl çalışacağımıza karar vereceğiz.”

Tarım arazileri bu yıl suya kavuşacak

GAP sulama kanallarıyla ilgili ilgili sorulan bir soruya cevap veren Karahocagil, suyun Derik`e kadar geldiğini aktardı. Karahocagil, “Bu sene 29 bin hektar alanı iç şebeke çalışmaları devam ediyor. Bir de Mardin ana depolaması var. Onunda yer teslimi yapıldı. Bu sene sulara kavuşulacak diye ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Bölge 1,5 milyona yakın yeni iş üretti

Kamu yatırımını gerçekleştirmenin çok zor bir iş olduğuna dikkat çeken Karahocagil, “Biz birinci eylem planında 740 kilometreye yakın ana kanal yapıldı. Bu ana kanallar otoyollar gibi koca bir nehir gibi hatta aşağı Mardin ana kanalının çıkışı Kızılırmak`ın 2 katına sahip. Biz zor olan bir işi yapıyoruz. Çok kolay bir iş değil. Bu anlamda hem sanayicilerimizden hem de iş adamlarımızdan da iyi geri dönüm alıyoruz. Bölgede ki sanayi altyapısı iyileşti. İş alanları genişledi. Bölge 1.5 milyona yakın yeni iş üretti. Bir önceki eylem planı döneminde. Bu da çok önemli bir rakam... Türkiye bizim en büyük sıkıntımız imaj. Mardin`in de Diyarbakır`ın da bölgenin de böyle bir sıkıntısı var. İnşallah bu huzur ortamı devam eder. Bu imaj problemimizi bitirir iyileştiririz. Ondan sonra bölgenin atacağı adım daha büyük olacaktır. İnşallah Bunu zaten görüyoruz. Mardin, Diyarbakır, Urfa çok değişti ve güzel şehirler haline geldi. Antep çağ atladı ve bölgenin lokomotifi oldu. Bütün bölgede alt yapılarımız, duble yollar, otoyollar epeyce bir gelişme var. Bu kapasitemizi tam yansıtmadığını inanıyorum. Turizm gibi bir sektörde çok ciddi bir pay almamız lazım. Henüz bunu almıyoruz. Mardin ve Urfa denince herkes mutlaka gideceğim demesine rağmen gerekli payı almıyoruz.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)