• DOLAR 32.548
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2425.489
  • ...
Çiftçilerin yazın vazgeçilmezi olan kavun hazırlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`dan 10 kilometre uzaklıkta olan Diyarbakır Bismil ilçesine bağlı Sinan (Sinane) köyü sakinleri, yazın vazgeçilmezi olan kavun yetiştirmeye Ocak ayında ve soğuktan korumak için de serada başlıyorlar.

Sinanlı çiftiler yazın vazgeçilmezi olan kavun yetiştirmeye Ocak ayının 15`inden kolları sıvıyorlar. Herhangi bir katkı madde içermeden önceden hazırladıkları toprakla gübreyi karıştırarak pet bardaklara yerleştiren çiftçiler, özel olarak Adana`dan aldıkları tohumu ekerek zamanı gelinceye kadar serada beklettiklerini belirttiler.

“Kavun ekmeye 15 Ocak`tan başlıyoruz”

Babadan gelme kavun ekme işini 20 senedir yaptığını söyleyen Aziz Zengin, “Kavun yetiştirmeye Ocak ayının 15`inde toprak ve ağır gübresini karıştırarak hazırlıyoruz. 3-4 gün böyle bekletiyoruz. Daha önce poşetlere bırakıyorduk ama şimdi ise pet bardaklara koyuyoruz. Bunu ailecek beraber yapıyoruz. Daha önce hazırladığımız petlere çekirdeği koyuyoruz. Sonra bunları serada muhafaza ediyoruz. Isı dengesini yakalamak için seralarımız fazla yüksek değildir. Tohumlar yeşerdikten ve zamanı geldikten sonra tarlada hepsini tek tek ellerimizle ekiyoruz. Kavunlardan iyi bir verim almak için her şeyi dört dörtlük yapmamız gerekiyor.” dedi.

“Kavun işini severek yaptığımızdan randıman da alıyoruz”

Baba mesleğiyle geçindiklerini belirten Musap Zengin ise şunları söyledi: “Küçüklükten beri ben bu işi yapıyorum. Bu iş bize babadan oğula geçmiş. Baba mesleğiyle geçiniyoruz. Köyde hemen hemen herkes geçimini bu şekilde yapıyor. Kavun mevsimi gelince Sinan köyü girişinde satışa sunuluyor. Kavunları bu şekilde satmak bir başka güzeldir. Buralı olmayan müşterilerle tanışma fırsatı oluyor. Bu iş bizlere hiçbir zorluğu yoktur. Severek yaptığımız bu işten randıman da alıyoruz.” (M. Sait Çelik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir