• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
Ahlatlı öğrenciler Osmanlı'nın paylaşma geleneğini yaşatıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Taşharman Köyü İlkokulu’ndaki öğrencilerin başlattığı “Kardeşlik Kutusu” proje, Osmanlı Devleti döneminde uzun yıllar sürdürülen sadaka taşları geleneği ile benzerlik taşıyor.   

Proje Sorumlusu ve Taşharman Köyü İlkokulu Müdürü Bilal Uludağ  basına yaptığı açıklamada, “Burada sağ elin verdiğini sol elin görmemesi düsturuyla yola çıkarak, yardım yapan ve yardım alan kesinlikle bir birlerini görmemekte ve yardım alan hiçbir minnet altına girmemektedir. Muhtaçlar, kutudan ihtiyacı kadar istediği kadar gelip ihtiyacı kadar parayı almaktadır.” dedi.

Başlatılan “Kardeşlik kutusu” adındaki projenin öğrenciler arasında yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel somut örneği olduğunu ifade eden Uludağ,  “Okulumuzda başlattığımız projemiz sayesinde öğrenciler, ihtiyaç fazlası kalem, silgi, açacak ve paralarını Kardeşlik Kutusuna atıyorlar, ihtiyacı olan öğrenciler ise kutudan ihtiyaçları kadar kalem, silgi, açacak ve para alıyorlar. Yardımlaşmanın,  dayanışmanın, kardeşliğin, paylaşmanın en güzel örneklerinden biri olan bu projemizde, veren de alan da birbirinden habersizdir. Bu uygulama ile öğrenciler arasında arkadaşlık ve kardeşlik duygularının geliştiğini somut olarak görmekteyiz. Okul, olarak değerler eğitimi konusunu önemsiyoruz ve bu konuda pek çok somut çalışma ve projeler üreterek, öğrencilerimizi topluma faydalı bireyler haline getirmeyi amaçlıyoruz. Ahlakı zedeleyen bazı televizyon programları ve şiddeti aşılayan bilgisayar oyunları yerine, her yerde kardeşliği, paylaşmayı, sevgiyi, hoşgörüyü öğreten kardeşlik kutuları, kardeşlik projeleri olmalı.

Değerler eğitimi kapsamında gerçekleşen bu projemiz ile öğrencilerimiz sevginin, kardeşliğin ve paylaşmanın ne demek olduğunu küçük yaşlarda öğreniyorlar ve bizler eğitimciler olarak, iyi bir nesil yetiştirebilmenin sorumluluğu bilincindeyiz. Yüzyıllar önce Osmanlı Devleti’nde uygulanmış yardımlaşma taşlarına benzeyen bu projemiz, tarihi değerlerimizin tekrar gün yüzüne çıkacağının göstergesi olup, vicdanlı ve dürüst bir nesil yetiştirmenin temelini oluşturacaktır.” diye konuştu.

Projenin amaçlarına da değinen Uludağ, “Projemizin amaçları; Atalarımızın asırlar önce asırlarca sürdürdüğü, paylaşmanın, dürüstlüğün, kardeşliğin, tevazunun en güzel örneği olan sadaka taşı kültürünü günümüzde yaşatmak, okulumuzdaki tüm öğrencileri değerler eğitimi kapsamına almak, öğrencilerde istendik kazanımlar gerçekleştirmek, öğrencilere uygulamalı bir değerler eğitimi vermek. öğrencilerde kendilerine güven duygusu oluşturup başarıyı tatmalarını sağlamak ve öğrencilerin sorumluluk duygularını geliştirmek, öğrencilerde haz alma ve aktif katılımcı olma ruhu oluşturmaktır.” diye konuştu.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir