• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2324.906
  • ...
Su ürünleri av yasağı 1 Nisan'da başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, uu ürünleri av yasağının 1 Nisan’da başlayacağını açıkladı.

Yapılan açıklamada, Batman sınırları içerisinde yer alan Batman Çayı, Batman Baraj Gölü, Dicle Çayı, Garzan Çayı, Gercüş Kırkat Göleti ve bunlarla bağlantılı tüm akarsularda 2015 Yılı Su Ürünleri Avlanma Yasağının 1 Nisan tarihinde başlayıp, 1 Temmuz tarihinde sona ereceği belirtildi.

Av yasağı döneminde tüm balıkçı teknelerinin karaya çekilmesi ve teknelerin suda bulundurulmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Halkımızın av yasağına riayet etmeleri  hususunda daha duyarlı olmaları, balıkların üremesi ve çoğalmasına imkân veren bu dönemde, olta dâhil her türlü avlanmanın yasak olduğunun bilinmesi şuuru ile avlanma yapmama konusunda çevremizdekileri uyaralım. Bu hususta değerli Batman halkının her zaman duyarlı olduğuna ve daha da hassasiyetle av yasağına uyacaklarına olan inancımız tamdır.” denildi.

“Bir anaç balık bu mevsimde avlanırsa yarım milyon yumurta boşa gitmiş olur”

Av yasağına uymayanların herkes tarafından uyarılmaları istenen açıklamada, "Bakanlığımızın aldığı karar neticesinde 2016 yılına kadar ilimizde balık avcılığı yasak dönemi 1 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasındadır. Sazangiller familyasına ait tüm balıklar bu yasak mevsim döneminde üremelerini sürdürürler. Bu dönemde üreme yapacak olan balıklar stresten dolayı hareketlerinde yavaşlama başlar, karaya yakın yerlerde yumurtlamak için göllerin kıyılarına gelirler. Bir anaç balık yaklaşık yarım milyon yumurta bırakır. Yani bir anaç balık bu mevsimde avlanırsa yarım milyon yumurta boşa gitmiş olur. Avlanan balık sayısı artması demek  o kadar yavru balık doğmadan yok olması demektir. Bu durum hem balıkçıları hem de tüketicileri etkileyecektir.” ifadelerine yer verildi.

“Avlananlar hakkında kanuni işlem uygulanacaktır”

Yasağa uymayanlara para cezasının kesileceği belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "1 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasında olta avcılığı da dâhil olmak üzere yasak balık avcılığı yapmayalım. Buna rağmen avlama işi devam ederse yetkililere ihbar edelim. Av yasağında balık avcılığı yapan, satan, balığı işleyen vatandaşlarımızı basın yayın yolu ile uyardıktan sonra avcılık yapmaya devam eden kişilere para cezası kesilip su ürünlerine el konulacaktır. Avlananlar hakkında kanuni işlem uygulanacaktır. Bu hususta vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir