• DOLAR 32.522
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2434.511
  • ...
"Kanserde erken teşhis hayat kurtarır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü, Doktor Fatih Mehmet Aslan ‘1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası’ dolayısıyla kanserden korunma ve erken teşhisin önemi hakkında farkındalık oluşturmak için bir açıklama yaptı.

Her yıl milyonlarca insanı vaktinden önce öldüren kanserin kalp hastalıklarının ardından dünyada en büyük 2’nci hastalık olduğunu ifade eden Doktor Aslan, Bu hastalıklardan kurtulmanın yolunun erken teşhisten geçtiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre insanların dörtte birinin kansere yakalandığını açıklayan Aslan, “Erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri geliyor. Kanser yalnızca başlıca ölüm nedenlerinden biri olarak kalmayıp, kişinin hayat kalitesini düşüren, işgücü kaybına uğratan bir hastalık. Bunlara ek olarak, teşhis ve tedavi maliyeti en yüksek olan hastalıklardan biridir. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konulabilmektedir.” İfadelerini kullandı.

“İnsanlar sağlık konusunda bilgilendirilmelidir”

Sağlık sorunları için bireylerin kanser ve tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmelerinin sağlanması gerektiğini kaydeden Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu amaçla Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun önerisi ile 1956 yılında Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edilmiştir Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanserle Savaş Haftası, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bundan dolayı ‘1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası’ etkin ve verimli olarak, toplumda farkındalık oluşturacak ve halkı bilinçlendirecek etkinliklerle geçirilmektedir.”

“Kanserden korunmak için önlemler alınmalıdır”

Hayat tarzlarında bazı değişiklikler yaparak ve bazı önlemleri alarak kanserden korunmanın gerekliliğine değinen Aslan, “Bunun yanında erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün iken neden kanser giderek yaygınlaşmakta ve en önde gelen ölüm nedenlerinden olmaya devam etmektedir? İnsanlar bilgi eksikliği nedeni ile korunma tedbirleri göz ardı etmekte; yine bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle zamanında hekime başvurmamakta; böylece hastalık ilerlemekte, tanı gecikmekte, tedavi de güçleşmektedir.” sözlerini kullandı.

“Kansere karşı yapılacak en iyi tedavi, koruyucu tedavidir”

Kanser tedavisinin zor ve her zaman sonuç alınamayan bir tedavi olduğunu kaydeden Aslan, “Kansere karşı yapılacak en iyi tedavi, koruyucu tedavidir. Kansere yakalanmamak için yapabilecekleriniz, kanserle savaşmaktan çok daha kolaydır düşüncesi öne çıkmaktadır. Kanser konusunda yapılacak olan faaliyetlerde öncelikle 1’inci Basamak olmak üzere tüm sağlık, eğitim, diğer ilgili kurumlar ve gönüllü kuruluşlar işbirliği ile sağlık personeli ve halka yönelik eğitim programları, panel, seminer, konferans, sempozyumlar, yarışmalar düzenlenerek, halkın ve sağlık personelinin kanser, kanserin nedenleri, belirtileri, kanserden korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir. “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork” prensibi uyarınca henüz klinik belirtiler ortaya çıkmadan erken evrede tespit etmek, meme, serviks, kolon kanserlerine bağlı mortalite hızını düşürmek için meme, serviks, kolorektal kanser taramalarının yapılması çok önemlidir.” Diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir