• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...
Arıtma tesisinin atık suları çevreyi tehdit ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Merkeze bağlı İçmeler Mahallesi’nin kanalizasyon arıtma tesisinin bozuk olmasından dolayı çevreye kötü kokular yayan atık su, yaz aylarında insanların yüzdüğü, balık tuttuğu ‘Göynük Çayı’na dökülüyor.

Konu hakkında bilgi veren Bingöl Merkeze bağlı İçmeler Mahallesi muhtarı Felemez Aytar, mahallenin pis sularının toplandığı kanalizasyonun arıtma tesisinin bozuk olduğunu dile getirdi. Atık suların çevreyi tehdit ettiğini ifade eden Aytar, bu suyun özellikle yazın insanların yüzdüğü ve balık tuttuğu Göynük Çayı’na akmasının daha büyük sorunları meydana getireceğini söyledi.

“Çevre ve halk sağlığı yönünden risk taşımaktadır”

Muhtar Aytar, “Bu konuda Bingöl İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yaptığı incelemede, ‘İçmeler Mahallesi kanalizasyon sisteminin bağlı olduğu foseptik deposundan kanalizasyon atık sularının yüzeye aktığı ve çevreye yayıldığı görülmüştür.  Ayrıca yine kanalizasyon sistemine bağlı arıtma tesisinin bağlı olmayıp devre dışı kaldığı tespit edilmiştir. Yüzeyde akan kanalizasyon atık sularının etrafa kötü kokular yaymak suretiyle Göynük Çayına aktığı tespit edilmiş olup mevcut olan bu durumun bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verebileceğinden çevre ve halk sağlığı yönünden risk taşımaktadır.’ şeklinde rapor tutulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan konuyla ilgili Bingöl Belediyesine başvurduklarını belirten Aytar, “Bingöl Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, bahse konu arıtma tesisinin belediye tarafından teslim alınmadığını, dolayısıyla sorumluluğun yüklenici firmada olduğunu belirttiler.  Daha sonra başvurduğumuz yüklenici firma ise topu site yönetimine atmaktadır. Site yönetimi ise bu sorun karşısında duyarsız davranmaktadır.” dedi.

Aytar, konuşmasının devamında, “Sonuç olarak sorumlu ortada görünmemekte ve bu da mahalle sakinleri olarak sadece bizi değil, söz konusu çayda yüzen, balık tutan veya o çevrede piknik yapan herkesi etkilemektedir. Mahalle muhtarı olarak, yetkililerden, konunun muhatabının bir an önce tespit edilip, gerekli yaptırımları uygulanmasını istiyorum. Çevre Müdürlüğünü de bu konuda hassas davranmaya çağırıyorum.” şeklinde konuştu.  (Nihat kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir