• DOLAR 32.58
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2430.468
  • ...
Sedef hastalığında eklem tutulumuna dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Genelde her yaşta görülebilen sedef hastalığı özellikle 20’li ve 30’lu yaşlar ile 50-60‘lı yaşlarda en yüksek seviyeye çıkıyor. Nedeni tam olarak açıklanamayan bu hastalıkta; çeşitli enfeksiyonlar, ilaçlar, stres, travma tetikleyici faktörler arasında yer alıyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar genetik faktörlerin de hastalığın ortaya çıkışında önemli olduğunu ortaya koymuştur.

İzmir Şifa Üniversitesi Gaziemir Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doçent Doktor Fatma Aslı Hapa eklemlerin de sedef hastalığından etkilenebildiğine dikkat çekti.

Doktor Hapa, Sedef hastalığının eski yıllarda sadece deriyi tutan bir hastalık olarak kabul edildiğini, ancak son zamanlarda yapılan çalışmalarda Sedef hastalığına eşlik eden başka hastalıkların da olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Doktor Hapa, nüfusun yüzde 2-4’ünde görülen Sedef hastalığında şeker ve kalp hastalıkları, kanda yağların yüksek olması, depresyon ve bazı kanserlerin diğer normal bireylere göre daha fazla görüldüğünü belirtti.

Sedef hastalığı eklemleri de etkileyebilir

Sedef hastalığı olan hastalarda eklem tutulumunun yüzde 30 oranında görülebildiğini ifade eden Hapa, bu hastalarda sedef lezyonlarının yanı sıra eklemlerde şişlik, kızarıklık, ısı artışı, topuklarda ağrı, sabah tutukluğu, bel ve kalça ağrıları gibi şikâyetlerin de olabileceğine vurgu yaptı.

Hapa, Sedef hastalığının tedavisinde, hafif ve orta düzeyde hastalığı olanlarda kremler pomadlar ile fototerapi tedavileri uygulanabilirken;  yaygın hastalığı olan, eklem tutulumu olan, yaşam kalitesi çok etkilenmiş hastalarda ağızdan tedaviler ya da iğne tedavilerinin de uygulandığını söyledi.

Hapa, artık tedavi seçeneklerinin sadece hastalığın yaygınlığına göre belirlenmediğini belirterek şunları ifade etti: “Hastanın diyelim ki, sadece elinde ayağında lezyonları var, tutulum alanı az ancak hastanın yaşam kalitesini çok etkiliyor. Örneğin: El sıkışamıyor, ayaklarını yere basamıyor. Bu durumdaki hastalara da hastalık şiddetinden bağımsız olarak sistemik tedavi başlamak gerekli. Yine hastanın eşlik eden eklem tutulumunun olması da sistemik tedaviyi gerektiriyor. “

Egzama ile karıştırılıyor

Sedef hastalığının bazen egzamayla karıştırıldığını söyleyen Hapa, “Vücudunda tekrar eden kepeklenmeleri olan Sedef hastaları bazen egzama sanılarak yanlış tedaviler de alabiliyorlar. Özellikle el ve ayak tutulumu, genital bölge tutulumu egzama ile karışabiliyor. Bu nedenle hastaların bu konuda tecrübesi olan uzman doktorlara başvurmaları önem taşıyor.” şeklinde devam etti.

Sedef hastalarının uyanık olması gerektiğini belirten Hapa son olarak, “Eklemlerinde ağrı ve/veya şişlik olması halinde, sabahları yorgun kalkıp eklemlerde açılamama gibi şikâyetlerin varlığında hemen doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir