• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...

Emekliye aile yardımı Emeklilerin maaşlarını artıracak aile ve çocuk yardımı yeniden gündeme geldi. Daha önce Toplu Sözleşme görüşmelerinde teklif edilen madde geçtiğimiz gün yapılan Kamu Personel Danışma Kurulu(KPDK) toplantısında yeniden ele alındı. Böylece yaklaşık 3 milyon memur ve 2 milyon memur emeklisi için emeklilikte maaşın artmasının yolu açılmış olacak.

Tazminat artışı

Memur emeklilerinden çalışırken aldıkları aile ve çocuk yardımı paraları emekli olduklarında kesiliyor. Böylece ücretleri yarı yarıya azalabiliyor. Aile ve çocuk yardımı emeklilikte de ödenmeye devam ettiğinde bir ek gelir halini alacak. Sendikalar bu konuyu Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in başkanlık ettiği KPDK toplantısında yeniden gündeme getirdi. Kararın yazın yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde alınması bekleniyor. Öte yandan sendikalar emekli maaşının hesaplanmasında 'ek ödeme', 'döner sermaye' gibi ödeme kalemlerinin dikkate alınması ile tazminat yansıtma oranlarının yükseltilmesini de talep etti.

Bağkur'lu bekliyor

Öte yandan Bağ-Kur emeklileri çalışırken kendilerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile ilgili yapılacak düzenlemeyi dört gözle bekliyor. Bu düzenleme yapıldığında yanında kayıtlı işçi çalıştıran Bağ-Kur emeklilerinin SGDP'yi ödememesi gündeme gelecek. Yine kesintinin yüzde 15'ten yüzde 5'e düşürülmesi de var. Bağ-Kur'luların beklediği bir diğer düzenleme ise eski borçların dondurulması. Bu sayede birçok vatandaş emekli olacak.

İşçi intibak bekliyor

İşçi emeklileri ise intibak ile ilgili davaların bitmesini bekliyor. İşçi emeklileri 2000 yılından sonra ortaya çıkan maaş haksızlıklarının düzeltilmesini istiyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik "Haksızlık varsa düzeltmek görevimiz' demişti. Bakan Çelik'in bu açıklamaları emeklileri sevindirmişti.