• DOLAR 32.569
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2432.253
  • ...
Mardin'de Süryanice köy ismi iadesi yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni Büyükşehir yasasıyla köy ve beldelerin mahalle statüsüne kavuşturulması sonrası Midyat Belediye Meclisi, 20 Süryani ailenin yaşadığı 130 nüfuslu Alagöz Mahallesi’nin eski ismi olan ‘Bethkustan’ı yeni diktiği tabelayla iade etti.

Köyün girişine dikilen yeni tabela törenine Midyat Belediye Başkan Vekili Süryani asıllı Anto Nuay, Belediye Başkan Yardımcıları Tevfik Baysal ve Ali Şahin ile Turabdin ve Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş, Midyat Papazı İshak Ergün, Bethkustan Papazı Gabriel Aktaş, Belediye Sosyal İşler Müdürü Şehmus Gümüş, Belediye Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.

Yeni ismi Alagöz olan Süryani köyü Bethkustan Muhtarı Fetrus Aktaş, Midyat Belediyesi’ne başvurarak köyün eski ismi olan “Bethkustan” adının geri verilmesini istedi. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan meclis toplantısında oybirliğiyle köyün adının “Bethkustan” olarak değiştirilmesine karar verildi. Alınan karar Mardin Valiliği’ne gönderildi. Valilik de kararı 27 Ocak’ta onayladı. Kararla birlikte ilk kez bir Süryani köyü Süryanice olan eski ismine kavuşmuş oldu.

Düzenlenen tabela asma töreninde Süryanice yaptığı açıklamada Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş, “Bugün bizler için önemli ve tarihi bir gün olmuştur. Bölgede ilk defa bir Süryani köyümüz resmi anlamda eski ismine kavuşmuş oldu. Bugün köyümüzün tabelasına takmaktan dolayı büyük onur ve gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal ise “Alagöz köyü muhtarımızın başvurusu sonrasında belediyemiz meclisince uygun görülmesi üzerine ve mülki amirlikçe de benimsenmiş olan bu karar sonucunda, köyümüzün eski Süryanice ismi olan Bethkustan tabelasını bugün törenle asıyoruz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Bethkustan Köyü Muhtarı Fetrus Aktaş ise “Tarihi geçmişi 2 bin yıldan fazla olan köyümüzün eski adını alabilmesi için köy muhtarlık ve köy derneği olarak Midyat Belediyesine başvuru yaptık.  Köyün Süryanice ismi “Konstantin'in evi” anlamına gelen Bethkustan’dır. Yöre halkı arasında ise “Bakısyan” olarak biliniyordu. Ancak daha sonra köy isimleri Türkçe yapıldı ve köyün adı Alagöz olarak değiştirildi. Yasa değişikliği olunca eski isminin kullanılması için başvuru yaptık. Belediye meclisi başvurumuzu kabul etti, valilik ve kaymakamlık tarafından da onaylandı. Bundan sonra tüm resmi belge bir yazışmalarda da Süryanice ismiyle anılacak.” ifadelerini kullandı.

Sağanak yağmura rağmen köyün girişinde yapılan törende konuşmaların ardından davetliler tabelanın ardından toplu fotoğraf çekti. (M. Sait Başaran-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir