• DOLAR 32.527
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.374
  • ...
6-8 Ekim katliamının iddianamesi kabul edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da DAEŞ'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırıları bahane edilerek gerçekleştirilen izinsiz gösterilerle ilgili hazırlanan iddianamede, Yasin Börü ve 3 arkadaşının öldürülmesi olayı ayrıntılı şekilde anlatıldı.

5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 53 sayfalık iddianamede, 6-7 Ekim 2014'te meydana gelen olayların başlamasında, HDP Merkez Yürütme Kurulu, terör örgütü PKK/KCK ve İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın yapılan görüşme sonrasında yaptığı açıklamaların etkili olduğu belirtildi.

İddianamede, olay tutanağı, mağdur, şüpheli ifadeleri, gizli tanık beyanları ve dosya içerisindeki bilgi ve belgeler incelendiğinde, şüphelilerin, Yasin Börü, Ahmet Hüseyin Dakak, Riyat Güneş, Hasan Gökguz ve Yusuf Er'e, "DAEŞ'çi" oldukları iddiasıyla sopa, taş ve kesici aletlerle saldırdığı kaydedildi.

Saldırıya uğrayan kişilerin girdikleri apartmanda bir daireye sığındıkları anlatılan iddianamede, şöyle denildi:

"Eylemi gerçekleştiren grup şahısları takip ederek binanın çevresini sardılar. Daha sonra bina içerisine girerek binadaki bütün evlerin kapısını tek tek çalarak kişileri aradılar. Grubun bina çevresinde toplanmaya başladığı sırada şahısların sığındıkları evin sahibi şüpheli Hasan O, eve gelerek onları ikametinden çıkarmak istedi. Gruptakiler ikametin kapısını zorla kırmaya çalıştı. Bir kişi üst kattaki dairenin balkonundan perde, çarşaf vb. sarkıtmak suretiyle üçüncü kattaki daireye mutfaktan girerek, üzerindeki silahla Yusuf Er, Ahmet Hüseyin Dakak, Hasan Gökguz, Riyat Güneş ve Yasin Börü'ye ateş etmeye başladı."

İddianamede, sanıklar arasında yer alan ev sahibi Hasan O'nun balkondan eve giren şahsa evin anahtarını verdiğini ve bu kişinin de kapıyı açarak grubun diğer üyelerini içeri aldığı belirtildi.

 "Üçüncü kattan attılar"

Saldırgan grubun evde linç ederek, silahla yaraladığı 3 kişiyi üçüncü kattan aşağıya attıkları kaydedilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Bir kişiyi de sürükleyerek binadan dışarı çıkardılar. Aşağı atılan ve can çekişen maktullere yönelik sopa, taş ve tekme ile saldırıya, örgüt lehine slogan atılmaya burada da devam edildi. Mağdur Yusuf Er, ikametin tuvaletine sığındı ve bir süre fark edilmedi. Fakat ikametin odalarını kontrol eden grup mağduru saklandığı yerde bulundu. 3 kişi Er'i darp ederek ve kesici aletle yaralayarak tuvaletten çıkardı. Er, bir ara bu kişilerin elinden kaçmayı başararak ikametten çıktı ve binadan aşağı inmeye başlayarak merdivenlerin altındaki yere saklanmaya çalıştı. Saklandığı yerde fark edilen mağdur tekrar darp edildi. Er, olay yerinden kaçtığı sırada arkasından silahla ateş edildi. Mağdur aldığı darbeler nedeniyle 500 metre sonra bayıldı. Gruba dahil olmayan kişilerce üzerindeki telefonla ailesine ulaşıldığı ve hastaneye götürüldü."

Saldırıya ailece katıldılar

İddianameye göre, saldırıdan yaralı kurtulan Yusuf Er, sığındıkları evin sahibi Hasan O ve babası Hüseyin O'nun da gruptakilere yardım ettiğini anlattı.

Ev sahibine, poşetleri göstererek kurban eti dağıttıklarını söylediğini ifade eden Er, Hasan O'nun evinin anahtarını saldırgan gruba verdiğini kaydetti.

Er, ifadesinde, şöyle dedi:

"Kapı açıldıktan sonra kalabalık içeriye doluşmaya başladı, 4 arkadaşım bir tarafta ben başka bir tarafta idim. 3 el silah sesinden sonra 4 arkadaşımı vurduklarını anladım. Ev sahibinin babası Hüseyin O. ise grupta bulunan bir kişinin 'öldürmeyelim ibret olsun' sözlerine, 'ellerini ve ayaklarını bağlayıp öldürelim ve yakalım' diyerek karşı çıktı"

İddianamedeki gizli tanık ifadesinde ise saldırgan grup içerisinde bir kadın ve iki oğlunun da bulunduğu belirtildi.

Gizli tanık, anne Yıldız D'nin gruptakilere sürekli "gebertin bunları" dediği, oğlu Uğur ve Ümit'in de saldırıyı gerçekleştiren kişiler arasında yer aldığını anlattı. 

- Öldürdükleri kişilerin eşyalarını çaldılar

İddianamede ayrıca bazı sanıkların vahim nitelikteki öldürme eylemini terör örgütünün çağrıları doğrultusunda gerçekleştirdikten sonra maktullerin üzerindeki değerli eşyaları çaldıkları ifade edildi.

İddianamenin delil kısmında ise soruşturma dosyasında, örgüt çağrıları, olay tutanağı, mağdur, müşteki, bilgi sahibi beyanları, ekspertiz, olay yeri inceleme, dijital veri inceleme, doktor, bilirkişi raporu, iletişim tespit, teşhis, otopsi tutanakları, gizli tanık beyanları, adli emanet makbuzları, görüntü ve şüpheli savunmalarının yer aldığı belirtildi.

-5'er kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

İddianamede, Yasin Börü, Ahmet Hüseyin Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un uğradığı saldırı sonucu öldürülmesi, Yusuf Er'in de yaralanmasına ilişkin 26'sı tutuklu 34 sanık için 4'er kez "'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ve bir kez de "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir