• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
Hacı Adayları Hira`da Aşkın Zirvesine Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yarın sabah saatlerinden itibaren Arafat`a çıkacak olan hacı adaylarının Mekke`deki ziyaret noktalarından biri de Nur Dağı`ndaki Hira Mağarası... Peygamber Efendimiz`e ilk vahyin geldiği mağara ziyaret edenleri başka bir dünyaya götürüyor.

Tavaflar yapılıyor, gözyaşları dökülüyor, Sa`y da koştururken Hz. Hacer`in yalvardığı gibi Allah`tan yardım isteniyor. Tam 3,5 milyon insan, mahşerin provası olarak kabul edilen Arafat`ta buluşmaya saatler kala, dakika dakika aşkın zirvesine doğru yaklaşıyor. İşte bu zirve yolculuğundaki duraklardan biri de Nur Dağı`ndaki Hira Mağarası...

Hira Mağarası`nı genci, yaşlısı binlerce hacı adayı tarafından ziyaret ediliyor.

Hz. Peygamber`in 15 asır önce tek başına çıktığı Hak yolculuğunda bugün Hz. Peygamber`e eşlik edenlerin sayısı neredeyse 2 milyara yaklaşıyor. Mekke sokaklarındaki beyazlara bürünmüş 3,5 milyon Müslümanı gördükten sonra ve Hz. Peygamber`in `Oku` emrini alıp Nur dağından şehre doğru yaptığı yolculuğu hayal ettiğinizde içinizin kıpırtılarla dolmaması mümkün değil.

CENNET-İ MUALLA`DAKİ ŞAHİTLER

Hira mağarasını ziyaret ederek iki rekat namaz kılan Hacı adayları arasında yaşı 70`in üzerinde olan çok sayıda Türk hacısı da dikkat çekiyor. Hz. Peygamber`in ayağını bastığı yeri görmek için kimi zaman kayalıklardan geçerek zirveye kadar tırmanan hacı adaylarının yaşadıkları heyecanla tüm yorgunluklarını unuttuklarına şahitlik edebiliyorsunuz. Nur dağının yanı sıra ziyaret edilmesi tavsiye edilen Cennet-i Mualla Kabristanlığı`nda ise Hz. Peygamber`in çağrısına ilk evet diyen kişi olan Hz. Peygamber`in eşi Hz. Hatice`nin kabri bulunuyor. Burada Hz. Hatice`nin Peygamber Efendimiz`e olan sadakatini yakından hissetme imkanı buluyorsunuz.

Türki`ye hacıların asırlık rehberi

Suudi Arabistan Hac ve Evkaf Bakanlığı bu organizasyonu mükemmel hale getirmek için hacı adaylarının tüm sorunlarıyla ilgilenen birimler oluşturmuş. Mektep ismi verilen bu birimlerin izni olmadan hac döneminde kuş bile uçmuyor. Tıpkı bir havalimanından kalkış yapan uçaklara kulenin kalkış izni vermesi gibi bir hacı grubunun gerek Suudi Arabistan`a, gerek Arafat`ta hareketleri mekteplerin iznine bağlı. Her ülke gibi Türkiye`den de sorumlu bir mekteb var. Mekteb-i Türkiye`nin başındaki Ahmed bin Salih Halebi için Türki`ye hacılara ev sahipliği yapmak özel bir anlam ifade ediyor. Halebi ailesi üç kuşaktır hacılara rehberlik yapıyor. Ama sadece Türki`ye hacılara! Evine misafir olduğumuz Halibi, Sultan 2. Abdülhamid`in dedesine Türk hacılarla ilgilenmesi için bir ferman verdiğini ediyor. Halebi, dedesinin de hacıların ihtiyaçlarını karşılayarak, otellerin bulunmadığı yıllarda hacılara kalacakları evleri ayarlayarak yardımcı olduğunu anlattı.

Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir