• DOLAR 32.587
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.534
  • ...
Davutoğlu-Barzani Görüşmesinin Ayrıntıları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak`ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelen Davutoğlu, görüşmenin sonunda Barzani ile kısa bir açıklama yaptı.

Bakan Davutoğlu, Türk-Kürt kardeşliğine zarar veren PKK`ye karşı net tavır alınmasını beklemelerinin hem hakları hem de sorumlulukları olduğunu ifade ederek, ``PKK`ye karşı bundan sonra kuzey Irak Kürt bölgesel yönetiminden de çok net bir tutum ile aktif bir destek ve dayanışma bekliyoruz`` dedi.

Mesud Barzani ise Türkiye ile bölgesel yönetimin güvenliklerinin birbirine bağlanmış durumda olduğunu belirterek, Türkiye ile olan ilişkilerinin kendileri için önem arz ettiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türklerle Kürtlerin hangi ülkede olurlarsa olsunlar ezeli ve ebedi kardeş olduklarını, bu ezeli ve ebedi kardeşliğin güçlenerek geleceğe taşınması gerektiğini belirterek, ``Bölgemizde yaşanan son gelişmelerle bu kardeşliğin daha da geliştirilmesi büyük önem kazanmaktadır`` dedi.

Irak`ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelen Davutoğlu, görüşmenin sonunda Barzani ile kısa bir açıklama yaptı.

Barzani`yi Türkiye`de görmekten memnun olduklarını dile getiren Davutoğlu, Barzani`nin Türkiye`yi eskiden beri çok sık ziyaret ettiğini, 90`lı yıllardan bu yana Türkiye`yi evi gibi gördüğünü söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

``Son dönemde Türkiye`nin Kuzey Irak`taki Kürt kardeşleriyle ilişkileri büyük bir ivme kazanmıştır. 2009`da ben, bu sene de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erbil`i ziyaret etti. Bütün dünyaya Sayın Başbakanımız güçlü bir mesaj verdiler. Kürtler ve Türkler, hangi ülkede olurlarsa olsunlar ezeli ve ebedi kardeştirler. Ve bu ezeli ve ebedi kardeşlik bu zeminde güçlenerek geleceğe taşınmalıdır. Bölgemizde yaşanan son gelişmelerle bu kardeşliğin daha da geliştirilmesi büyük önem kazanmaktadır. Çünkü bölgemizde bütün yapılar yeniden inşa edilirken, Türkler ile Kürtler arasındaki bu kardeşliğin inşa edici bir rolü var. Bölgemizde kalıcı bir etki yapacaktır. Bu kardeşlik ilişkilerini tehdit eden en önemli faktör, örgütünün faaliyetleridir. örgütünün faaliyetleri, sadece Türkiye`ye değil, sadece Türkiye`deki Türk ve Kürtlere değil, Kuzey Irak`taki Kürt kardeşlerimize de zarar vermektedir. Bu ezeli ve ebedi kardeşliği tehdit eden ve sarsmaya çalışan bir durum arz etmektedir.``

Son olarak Çukurca`da aralarında Türk, Kürt ve Anadolu`nun her yerinden olan 24 kişi`nin öldürüldüğünü hatırlatan Davutoğlu, bu askerler kaybedildiği zaman Mesud Barzani`nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ı arayarak hem taziyelerini hem de dayanışma duygularını ilettiğini vurguladı. Davutoğlu, aynı gün bölgesel yönetimin üst düzey yetkililerinden Neçirvan Barzani`nin Ankara`ya gelerek kapsamlı görüşmeler yaptığına da değinerek, gerek Irak`tan gerekse bölgesel yönetimden olan beklentilerini Neçirvan Barzani ile açık bir şekilde paylaştıklarını bildirdi.

Davutoğlu, Barzani`nin Van depreminin ardından da Başbakan Erdoğan`ı aradığını, taziyelerini ilettiğini aktararak, Barzani`nin şimdi de görüşmeleri yüz yüze sürdürmek için Türkiye`yi ziyaret ettiğini belirtti. Bu ziyaretin Kurban bayramı öncesinde olmasının sembolik bir anlamı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

``Biz buradan bir kez daha bu bayramda, ebediyete kadar sürecek olan bütün bayramlarda; Türkler ve Kürtlerin bu coğrafyada kardeş olarak, bir arada, iç içe, bir aile olarak yaşayacaklarını ilan ediyoruz. Yine bu toplantılar vesilesiyle bir kez daha bu kardeşliğe darbe vurmak isteyen örğüt faaliyetlerine karşı da bütün Türklerin ve Kürtlerin, Türkiye`nin ve Irak bölgesel yönetiminin birlikte davranacağını da ifade etmek istiyoruz. Bizim mesajımız da Sayın Barzani`ye bu olmuştur. Artık bu kardeşliğe zarar veren bu örgüte karşı herkesin net tavır almasını beklemek hem hakkımızdır hem de sorumluluğumuzdur. Teröre karşı bundan sonra kuzey Irak Kürt bölgesel yönetiminden de çok net bir tutum ile aktif bir destek ve dayanışma bekliyoruz.``

Bakan Davutoğlu, Barzani ile çok güzel bir görüşme yaptıklarını, stratejik anlamda da geleceğe dönük perspektiflerini paylaştıklarını belirterek, görüşmelere akşam yemeğinde de devam edeceklerini söyledi. Davutoğlu, ``Ben böyle önemli bir günde böyle bir dayanışma bilinci ile ülkemizi ziyaret eden Sayın Barzani`ye hoşgeldiniz diyorum. Ülkemiz ülkenizdir, evimiz evinizdir. Bu kardeşlik ebediyete kadar sürecektir`` diye konuştu.

MESUD BARZANİ

Mesud Barzani de bu fırsat için teşekkür ederek, ``Türki`ye li kardeşlerimizle tekrar bir araya gelmekten çok mutluyum`` dedi.
Türki`ye halkının Kurban bayramını kutladığını ifade eden Barzani, Türkiye ile ilişkilerinin kendileri için öncelikli ve önemli olduğunu belirtti.

``Güvenliğimiz birbirine bağlanmış durumdadır. Birlikte olan bu güvenliğimizin daha da gelişmesi için bütün çabayı göstereceğiz`` diyen Barzani, Türkiye ile olan ilişkilerinin önem arz ettiğini bildirdi.

İlişkilerin Başbakan Erdoğan`ın Erbil ziyaretinden sonra daha da geliştiğini dile getiren Barzani, ``Tarihe dayanan Türk ve Kürt kardeşliğinin yıkılmasına hiçbir eylem neden olmayacaktır inşallah`` diye konuştu.

Barzani, Türki`ye yetkililerle iki tarafı ilgilendiren tüm konuları ele alarak, iyi bir sonuca varacaklarına inandıklarını da bildirdi.

Bakan Davutoğlu Barzani ile akşam yemeğinde de bir araya geldi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir