• DOLAR 32.603
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2414.214
  • ...
Sivas mazlumlarına yapılan vicdansızlık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslami hassasiyetlere bağlılıkları ile bilinen Özgür – Der Sivas Şubesi Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi`nin Sivas sanıklarına (mağdurları) yönelik kararını protesto etti.

BU KARAR İNSAFSIZLIK VE VİCDANSIZLIKTIR

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Özgür-Der Sivas Temsilcisi Burhan Gökçe, “Sivas olayları sebebiyle zarar gördüğünü iddia eden kişilerce İçişleri Bakanlığı aleyhine Sivas İdari Mahkemesi`nde açılan tazminat davasında İçişleri Bakanlığı; Sivas olaylarındaki 54 bin 207 lira olan zarar faiziyle birlikte 320 bin lira yapıyor. Yirmi yıldan fazla bir süredir yalnızca eylemlerde slogan attıkları gerekçesiyle haksız bir şekilde hapiste yatan mağdurların ekonomik bir geliri olmadığına göre yüz binlerce liralık tahsilatın yıllardan beri ekonomik ve psikolojik olarak mağdur olmuş olan ailelerden alınacağı açıktır. Bu durumun da en basit ifade ile insafsızlık ve vicdansızlık olduğu ortadadır” dedi.

ADALET HERKESE HER ZAMAN LAZIM

Gezi olaylarında yüzlerce bina, işyeri ve aracın kullanılamaz hale getirildiğini ve hiçbir cezai işlem uygulanmadığını söyleyen Gökçe, “2 Temmuz 1993 günü yalnızca slogan attıkları gerekçesiyle tutuklanan ve yıllardan beri zindanlarda çürütülen insanlara yapılanlar reva görülebilir mi? Adalet herkese her zaman lazım. Dönemle hesaplaşılırken açık bir şekilde hak gaspına uğramış Sivas mağdurlarının serbest bırakılmasını, 2 Temmuz olaylarında ölümle sonuçlanan olayların faillerinin yakalanmasını ve tamamen haksız gerekçelerle oluşturulmuş olan tazminat davasının yok sayılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SLOGAN ATAN 33 SANIĞA MÜEBBET VERİLMİŞTİ

Sivas olaylarını çıkaranların faili bulunmazken, sadece slogan attığı gerekçesiyle vatandaşlar mahkûm edilmişti. Sivas olaylarında 33 sanık idam cezasına mahkûm edilirken, 4 sanık 20`şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 27 sanık 7 yıl 6`şar ay, 2 sanık 5`er yıl ağır, 1 sanık ise 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Devlet Denetleme Kurulu; gazetemizin haberlerinin ardından harekete geçmiş, Sivas ve Başbağlar olaylarını inceleme kararı almıştı. Kurul raporunda; dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin`in kusurlu olduğunu tespit etmişti.

Yeniakit 

Bu haberler de ilginizi çekebilir