• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İç güvenlik paketine devam
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş "İç Güvenlik Paketi'nin kalan maddelerini yarın Genel Kurul'a getireceğiz" dedi.

63 madde komisyona çekildi

Meclis'te büyük tartışmalara, hatta yumruk yumruğa kavgalara sebep olan iç güvenlik paketinde hükümet sürpriz bir adım atarak 132 maddelik paketin 68. ile 130. maddelerini kapsayan 63 maddenin İçişleri Komisyonu'na çekilmesi için önerge verdi. Genel Kurul'daki görüşmelerde muhalefet partileri paketin tamamının geri çekilmesini ve tekriri müzakere istedi. Komisyona çekilen 63 madde geçtiğimiz haftadan bu yana İçişleri Komisyonu'nda yapılan görüşmelerle paketten çıkarıldı.

Paketin en kritik ve tartışmalı 67 maddesi Genel Kurul'da kabul edilmişti. Paketin bu maddelerinin yasalaşması için yürütme ve yürürlük maddelerinin görüşülmesi ve bu maddelerle daha önce kabul edilen tartışmalı maddelerin tümünün oylanması gerekiyor. İç güvenlik paketinin yasalaşması için bu sürecin tamamlanması gerekiyor.

Paketin Genel Kurul'da kabul edilen tartışmalı maddelerinden bazıları şöyle:

Vali, lüzum görmesi halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için emir verebilecek. Kolluk amirinin emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek.

Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, “havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan” taşıyanlara 2,5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu ve benzeri silahla saldıranlara karşı silah kullanabilecek.

Yürüyüşlerde yüzünü kapatanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

 

Jandarma ve Sahil Güvenlik`in Genelkurmay ile bağı kesilecek, İçişleri Bakanı`na bağlanacak.

Askeri olmayan görevi nedeniyle suç işleyen jandarmayı, İçişleri Bakanı veya vali görevden uzaklaştırabilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir