• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Akdoğan`dan Kandil ve Demirtaş`a Tepki!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çözüm Süreci'ne ilişkin, "Sayın Demirtaş'ın ve Kandil'in geçen hafta yapmış olduğu açıklamalar sürecin ruhuna uymuyor. Gelinen aşamanın hassasiyetlerine uygun düşmemiştir, adete süreci zehirlemiştir, iklimi bozmuştur. Cumhurbaşkanımız bu sürecin mimarıdır ve ona savaş açan bir yaklaşım kabul edilemez. Bu sürece de bir fayda sağlamaz, öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Sayın Erdoğan'ı kimse Çözüm Süreci'ne karşı gibi bir konuma da indirgeyemez" dedi.

Akdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Çözüm Süreci ile ilgili son günlerde yaşanan tartışmalar. HDP Heyeti ile sizin yaptığınız görüşmenin ardından, Sayın Cumhurbaşkanı açıklamalarda bulundu. Bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, Akdoğan, şu yanıtı verdi:

"Çözüm Süreci'nde önemli bir aşamada olduğumuzu biliyorsunuz. Sayın Demirtaş'ın ve Kandil'in geçen hafta yapmış olduğu açıklamalar sürecin ruhuna uymuyor. Gelinen aşamanın hassasiyetlerine uygun düşmemiştir, adeta süreci zehirlemiştir, iklimi bozmuştur. Cumhurbaşkanımız bu sürecin mimarıdır ve ona savaş açan bir yaklaşım kabul edilemez. Bu sürece de bir fayda sağlamaz, öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Sayın Erdoğan'ı kimse Çözüm Süreci'ne karşı gibi bir konuma da indirgeyemez. 12 yıldır bu alanda çok önemli adımlar atılmıştır, sessiz devrimler gerçekleştirilmiştir. Bunların hepsinin ardında Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası vardır. Hem Sayın Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı vizyonunun önemli bir parçasıdır Çözüm Süreci, hem de Sayın Başbakanımızın, Sayın Davutoğlu'nun Başbakanlık ve Genel Başkanlık vizyonunun en önemli hususlarından biridir yine Çözüm Süreci maddesi."

"HAYATİ ÖNEMDEDİR"

"Erdoğan'ın pozisyonu süreç açısından hayati önem taşımaktadır" diyen Akdoğan, "Süreçte bir bilgilendirme eksikliği varsa bu bize aittir ve bunu telafi ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda sözleri bizim için talimattır. Sayın Erdoğan herhangi biri değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız hem Ak Parti'nin Kurucu Genel Başkanıdır hem de bu siyasi hareketin lideridir. Onun pozisyonu, süreç açısından hayati önemdedir" diye konuştu.

BAKANLAR SONRASI YAPILAN AÇIKLAMA

Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 'Çözüm süreci' kapsamında izleme heyetinin oluşturulacağını ifade etmiş, "Bu konu bizim kabulümüzdür çözüm süreci içinde böyle bir mekanizmaya ihtiyaç olduğu kararımız altına alınmıştır. Bu heyette bulunanların akil insanlar arasından olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun sayısının 5-6 arasında olacağını düşünüyorum. İzleme heyetine hangi görev verilecek ne şekilde görev yapacaklar bunu da belirlediğimiz bir listemiz var" sözlerini kullanmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, İzleme heyeti konusuna olumlu bakmadığını, bu konuyu devletin istihbaratının yönetebileceğini belirtmişti.
Erdoğan, "Şunu çok açık, net söyleyeyim bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Çünkü başbakanlığım döneminde de 'Akil insanlar içerisinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız, nasıl değerlendirirsiniz?' dedikleri zaman, bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bunlar doğru şeyler değil" ifadelerini kullanmıştı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir