• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
13 Ülke Afganistan`a Yardım Girişimi Başlattı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahmet Davutoğlu, Afgan mevkidaşı Zalmay Resul ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bugün, birçok alanda bir iş birliğine yönelik kapsamlı güven artırıcı tedbirler paketini içeren İstanbul sürecini ilan ediyoruz." dedi.

İstanbul Konferansına katılan 29 ülke ve örgütün kabul ettiği nihai bildiriye göre bu 13 ülke Afganistan, Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkmenistan.

Davutoğlu`na göre barış ve güvenlik tesis edilene kadar Afganistan`a güvenlik, ülkenin yeniden inşası, sağlık, terörle, aşırılıkçılıkla ve kaçakçılıkla mücadelenin de dâhil olduğu birçok alanda yardım etmek söz konusu.

Söz konusu belgeye göre ABD, Fransa ve Almanya`nın da dâhil olduğu diğer 13 ülke ve Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütler, bu yeni bölgesel girişimi desteklediklerini açıkladılar.

Davutoğlu söz konusu girişimin; bölgesel ve uluslararası aktörlerin Afganistan`ın yeniden inşası için birlikte çalışacağının taahhüdü olduğunu belirtti ve uluslararası toplumun Afganistan’da başarısız olmasının küresel sonuçları olabileceğini sözlerine ekledi.

Bu sürece dâhil olan ülkeler, Haziran 2012`de Kabil`de bir araya gelecek.

Nihai bildiriye göre söz konusu ülkeler, terörün her türüyle ve aşırılıkçılıkla mücadele etme yönünde taahhütte bulundu.

Burak Akıncı / AFP, Fransa

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir