• DOLAR 32.509
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2433.84
  • ...
Umarali Kuvatov için İstanbul`da basın açıklaması düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Yeşilköy`de bulunan Tacikistan Konsolosluğu önünde, geçtiğimiz günlerde önce zehirlenen ardından da silahlı saldırı sonucu katledilen Umarali Kuvatov için basın açıklaması düzenlendi.  Yapılan açıklamada siyasi cinayetlerin önüne geçilmesi ve katillerin bir an önce ortaya çıkarılması istendi.

Basın açıklamasına HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, Türkistan Derneği Başkanı Burhan Kavuncu, Yetim Der Başkanı Fikri Karavil ve bazı Tacikistanlılar katıldı. Yapılan açıklamalarda Türkiye`de yabancı devlet istihbaratları tarafından işlenen siyasi cinayetlerin önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı.

“Siyasi sığınma hakkı talep eden muhacirlere siyasi sığınma hakkı verilmelidir”

Türkiye`nin sığınma talep eden muhacirlere sığınma hakkını vermesi gerektiğini belirten HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, “Türkiye`de bulunan yabancı uyruklu muhalif liderlerin siyasi cinayetlere kurban gitmesi ve bu tip siyasi cinayetlerin arkasından da diktatör rejim ve istihbaratlarının olduğu zaman zaman ortaya çıkıyor. Türkiye`den siyasi sığınma hakkı talep eden muhacirlere siyasi sığınma hakkı verilmelidir. Bunların talepleri yerine getirilerek vatandaşlık hakkı da verilmesi gerekir. Burada mağduriyetler sadece siyasi liderlere yönelik değil, ailelerini de kapsayan çeşitli zorluklar yaşatılıyor. Ailelerine vatandaşlık hakkı verilmediğinden dolayı birçok hakları da gasp ediliyor. Türkiye`nin, bu taleple ülkeye sığınan muhalif liderlere ev sahipliği yapması gerekiyor.” dedi.

“Bu siyasi cinayetler bir an önce aydınlığa kavuşturulması gerekmektedir”

İşlenen cinayetlerin aydınlatılması gerektiğini belirten Elibüyük, konuşmasına şöyle devam etti: “Ben buradan hükümet yetkililerine sesleniyorum. Umarali Kuvatov`un da katillerinin bir an önce ortaya çıkarılıp, bu siyasi cinayetlerin emrini veren ülkelerle de ilişkilerin gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu siyasi cinayetler bir an önce aydınlığa kavuşturulması gerekmektedir. Buradan bir defa daha Umarali Kuvatov`un ailesine ve dava arkadaşlarına başsağlığı diliyorum.”

“Türkistan`da ve Tacikistan`da muhaliflerin can güvenliği yoktur”

Türkiye hükümetinin muhacirleri koruma altına alması gerektiğini ifade eden Türkistan-Der Başkanı Burhan Kavuncu ise şöyle konuştu: “Onların uluslararası koruma talepleri kabul edilmelidir. Türkiye bu talepleri ülkelerinde problem olmadığı iddiasıyla reddediyor. Biz Türkistan-Der olarak diyoruz ki, Türkistan`da ve Tacikistan`da muhaliflerin can güvenliği yoktur. Ülkelerindeki muhaliflerin dini ve siyasi inanç güvenliği yoktur. Bu ülkelerdeki insanlar inançlarını yaşayamıyorlar. Yine camilerde ibadetler kısıtlanmaktadır. Siyasi muhaliflere ağır baskılar uygulanmaktadır. Kendi ülkelerinde yaptıkları baskı ve siyasi cinayetler yetmiyormuş gibi, dış ülkelere giden muhalifleri de katlediyorlar. Türkiye muhaliflerin katillerini yakalamıştır. Katillerin itiraflarında da ne kadar doğru dediğimiz ortaya çıkıyor. Bu durumda bu insanların daha sıcak bir yüz gösterip onlara vatandaşlık hakkı tanınmalıdır.”

Kavuncu konuşmasının sonunda, “Türkiye bağımsız bir ülkedir. Türkiye topraklarında siyasi cinayetler işleniyorsa, bu Türkiye`nin egemenlik haklarına bir saldırıdır. Hükümet Tacikistan`ın korsanlığından ve cinayetlerinden hesap sormalıdır.” dedi.  (Erkan Yavuz – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir