• DOLAR 32.504
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2430.093
  • ...
Ameliyat sonrası beslenme ve ilaca dikkat edilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başarılı bir şekilde uygulanan kalp kapak değişim ameliyatları sonrası hastaların hayatları boyunca bazı kurallara uymak zorunda olduklarını vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doçent Doktor Mete Alpaslan, kan sulandırıcı ilaçların düzenli olarak kullanımının yanı sıra, bu hastaların da diyetlerine dikkat etmelerinin çok önemli olduğunu söyledi.  

Kalp kapağı değişim ameliyatı geçiren ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların, yaşamları boyunca dikkat etmeleri gereken kurallar hakkında değerlendirmede bulunan Doçent Alpaslan,  bu kurallara uymanın hayati önem arz ettiğinin altını çizdi.

 “Kapak değişiminde kan sulandırıcı ilaç kullanılmalı”

Kalp kapağının görevini yapamadığı durumda, hastanın kalp kapağı tamir edilerek ya da değiştirilerek ameliyatla tedavi edilebildiğini belirten Doçent Alpaslan, “Kalp kapağı değiştirilip yerine metal kapak konulan hastalarda yeni kapak, kandaki hücreleri uyararak pıhtılaşmayı kolaylaştıran bir zemin oluşturur. Bu yüzden hastanın pıhtı önleyici yani kan sulandırıcı ilaç kullanması zorunludur. Aksi takdirde metal kalp kapağının üzerinde oluşan pıhtı, kapaktan geçen kan akımını azaltır, böylelikle kapak tam olarak görevini yapamaz hale gelir. En kötüsü ise pıhtı, beyne giderek felç ve körlüğe ya da vücudun diğer organlarına ulaştığında da ani organ yetmezliklerine yol açabilir.” uyarısında bulundu.

“İlaç kullanan hasta diyet de yapmalı”

Kan sulandırıcı ilaçların günlük dozunun sabit olmayıp kişiden kişiye farklılık gösterdiğini belirten Doçent Alpaslan, “Günde çeyrek tablet kullanan hastalar olduğu gibi 1-2 tablete ihtiyaç duyan hastalar da vardır. Doktorun, kandaki INR ölçümlerine göre belirlediği dozda ilaç kullanımı önemlidir. Ancak hastaya doğru dozu belirlemek yeterli değildir. Çünkü kan sulandırıcı ilaçlar yiyecek ve içeceklerden etkilenebilmektedir. Yani besinler, ilacın etkinliği düşürebilir ya da yükseltebilir. Bu nedenle hasta kan sulandırıcı ilaç kullanmaya başlarken, kendisi için uygun bir de diyet programı oluşturmalıdır. Doktorunun önerisi ile beslenme ve diyet uzmanının kontrolünde uygulayacağı diyet kurallarına ömür boyu uymak zorundadır.” ifadelerini kullandı.

“Ağrı kesici ve antibiyotik kullanımına dikkat edilmeli”

Kalp kapak hastalarının ameliyat sonrası kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar, yiyecek ve içeceklerin yanı sıra, hastanın aldığı bazı ilaçların da etkileşime girebildiğini kaydeden Alpaslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da ilaçlarda doz ihtiyacında değişikliğe neden olabilir. Kan sulandırıcı ilaçların özellikle bazı ağrı kesici ve antibiyotiklerden etkilendiği bilinmektedir. Bu nedenle hastaların bu tür ilaçları almaları gereken durumlarda, bilinçsiz bir şekilde hareket etmemeleri ve doktora danışmaları çok önemlidir. Aksi takdirde vücutta kanama veya kalp kapağında pıhtılaşma gibi yaşamı tehdit edebilen sonuçlar ortaya çıkabilir.”  Diye konuştu.

“Ameliyat sonrası yaşam özen gerektirir”

Kapak ameliyatları sonrası hastaların iyileşmesini hızlandıran ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesini sağlayan bazı kurallara uyulması gerekliliği üzerinde duran Alpaslan son olarak şunları söyledi:

“Ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltan en önemli aktivite vücudu yormayan basit egzersizlerdir. Hastalar için en uygun egzersiz ise düzenli yapacakları yürüyüşlerdir. Bunun dışında sağlıklı beslenme, ilaçlarını düzenli olarak kullanma, doktor kontrollerini aksatmama ve öneriler doğrultusunda hareket etme gibi kurallara uyan hastalar, yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilir.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir