• DOLAR 32.538
  • EURO 34.921
  • ALTIN 2430.048
  • ...
Ceylanpınar`da `Medya, İnsan ve Ceylanpınar` konulu panel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ceylanpınar`ın yerel haber sitelerinden Haberceylanpinar.com Cumhuriyet Ortaokulu konferans salonunda ‘Medya, İnsan ve Ceylanpınar` konulu panel düzenledi. Panel sitenin genel yayın yönetmeni İbrahim Toprak`ın açılış konuşmasıyla başladı.

Toprak, “Medya bir toplumun olmazsa olmazı durumundaki bir alandır. Çünkü medya genel olarak sorunların konuşulması, tartışılması ve çözüm yollarının ortaya konulmasını sağlar. Medyası zayıf bir toplumda sorunlar her zaman ötelenir ve çözümsüz kalır. Medya toplumdaki eleştiri kültürünü de geliştirir. Yapmış olduğu haberlerle insanların olaylara daha sağlıklı bakmasını, insanların olay veya sorunları daha iyi algılamasını ve yapılacak eleştirilerin seviyeli yapılmasını sağlar. Malumdur ki bir konu hakkında etraflıca bilgisi olmayan bir kişinin eleştirisi ya yalan veya hakaret şeklinde olmaktadır. İşte medya doğru ve kapsamlı bilgiyi ulaştırarak insanların bir konu hakkında bilgilenmeleri ve yaptıkları eleştirilerini bu bilgi kapsamında yapmalarını sağlar. Bu pencereden baktığımızda maalesef Ceylanpınar`da çok gelişmiş bir medyamız yok. Muhabir arkadaşlarımız gerçekten çok gayretli. Ancak gerek akademik olarak ve gerekse eleştiri kültürünü geliştirme adına çok ciddi adımlar atamamışız. Bu konuda medyamızın gelişmesi için herkese büyük sorumluluklar düşmektedir.” dedi.

“Medya insanların algılarını değiştirebilen önemli bir faktördür”

Site yazarlarının konuk olduğu panele katılan Eğitimci Yazar Mustafa Turan, “Medyada, basında görev almak ayrı bir sorumluluk yüklüyor insanın omuza. Medya direk halka ulaşma imkanıdır. Medya bazı işlevleri görmek için kullanılıyor özellikle bilgilendirme, eğitme amaçlı kullanılıyor. Medya gücünü elinde bulunduranlar bu bilgilendirmeyi, eğitmeyi de kendi dünya görüşlerine göre yapmaktadırlar. Toplum içine hızlı biçimde yayılan medya artık bir güç olmuştur.  İnsanları 3 kuvvet yönetir. Bunlar yasama, yürütme, yargıdır son zamanlar artık 4'üncü kuvvet medya olmuştur. Hepimiz bir şekilde medya ya bağlanmışız ve medya bizi bir şekilde yönlendiriyor. Her şeyde olduğu gibi medya da insan iradesinde iyiye de kötüye de kullanılabilir. Siyasi güçler, ekonomik güçler, akımlar, ideolojik akımlar medyadan mutlaka yararlanmaktadır. Dolayısıyla medya keskin bir silah gibidir. Medya insanların algılarını değiştirebilen önemli bir faktördür. Haberi, bilgiyi sorulamadan, doğrulamadan direk alırsak bizler artık irademizi yitiririz ve medyayı elinde bulunduran gücün isteğine göre kendimizi onun akışına bırakırız.” ifadelerini kullandı.

“Medya Hak`tan bağını koparmıştır”

Bütün güçlü ve kuvvet sahibi olan insanlar, hükümetler, devletler, ordular, sermeye sahipleri ve elit kesimin hep medyayı ele geçirmek istediğini belirten, Araştırmacı Yazar Hüseyin Arslan da, “Medya sadece bizim bildiğimiz gazete, televizyon, dergi, internet, facebook, twitter gibi sosyal araçlar ile ifade edilen kavramlar değildir. Bunların içerisinde gizli amaçlar vardır. Bir toplumu yönetmek istiyorsanız sizin için en önemli şey medyadır. Medya bana göre birinci silahtır. Medya insanlara yönelmedir. Televizyonlardan, haberlerden okuyoruz babasını, annesini öldüren insanları görüyoruz. Biz Anne-babamızı öldürecek insanlar mıyız, bir insanı testereyle kesecek insanlar mıyız, biz bu kadar mı caniyiz? Hepimiz bundan rahatsızız bu vahşeti yapanlar nasıl bir sistemden geliyor ki bu kadar barbarlaşabiliyor. Bunun suçlusu yüzde 99 güçlü medyadır. Çünkü medya haktan bağını koparmıştır. Medya yalan ve ilizyon üzerine kurulmuştur. Bize gösterilen her şey sadece ciladır. Medya güçlü bir silahtır. Bütün güçlü ve kuvvet sahibi olan insanlar, hükümetler, devletler, ordular, sermeye sahipleri ve elit kesim hep medyayı ele geçirmek istemişlerdir. Medyayı ele geçiren o ülkeyi ele geçirir.” şeklinde konuştu.

Bana vicdansız bir medya verin size bilinçsiz bir toplum vereyim

Medya mensubunun vicdanlı olması gerektiğini söyleyen Eğitimci Yazar Halit Durmaz, “Medya mensuplarının insaflı olması gerekiyor bu güzel memleketimizi kimsenin kötü yansıtmaya hakkı yoktur. Nazi enfermasyon bakanı Joseph Gobbels`in Bana vicdansız bir medya verin size bilinçsiz bir toplum vereyim diyor.  Size 90`lı yıllardan bir örnek vermek istiyorum. Bir arkadaşın mahkeme dosyasını okudum. Suçları, camide çocuklara Kur`an dersi vermek, camide esans dağıtma suretiyle cemaati örgütlemek, camide ayakkabıları düzeltmek bu insan bu suçlamalardan dolayı 5 yıl cezaevi yattı. Bu haberin nasıl yapıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz yerel basın yapar ulusal basında bunu yayar ve hakim savcılar gereğini yapar. Eğer Müslüman isek bu ayete sığınmamız lazım. Hucurat Süresi 6. Ayet Müslümanın medyada karşı duruşunu, bakışını özetliyor.” dedi.  (Mustafa Kaynak - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir