• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
"Veremden korunmak için evinizi havalandırın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüberküloz (Verem) vakalarında son yıllarda önemli ölçüde azalma yaşandığını belirten Bursa Halk Sağlığı Müdürü Doktor Özcan Akan, hastalığın yine de önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülmeye devam ettiğini söyledi.

Akan, verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesini amaçlayan Dünya Tüberküloz Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.  

Verem hastalığının Mycobacterium Tuberculosis denilen bir bakteriyle oluşan, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunun bilgisini veren Akan, “Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta ve 1,5 milyon insan veremden ölmektedir. Hastalık görülme oranlarında son yıllarda önemli derecede azalma olmasına rağmen, verem önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kalmaya devam etmektedir.” dedi.

Çaresi güneş ışığı

Verem mikrobunun güneş görmeyen ve iyi havalandırılmayan ortamlarda uzun süre canlı kalabildiğini belirten Akan, “Güneşten gelen ışınlar verem mikrobunu kısa sürede öldürür. Ayrıca ortam havasının iyi havalandırılması da bulaşmayı engelleyebilir. Tedavi görmeyen verem hastaları ile birlikte aynı evde yaşamak, kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları ve vücut direncini azaltan hastalıklar veremin kişiler arasında bulaşma ve hastalıkla karşılaşan kişilerde ortaya çıkma riskini arttırır.” ifadelerini kullandı.

Düzensiz ilaç kullanımı hastalığın direncini arttırır

Verem hastalarının tamamına yakınının başarı ile tedavi edildiğini vurgulayan Akan, şöyle devam etti: “Tüberküloz hastası bir kişi düzenli ilaç kullandığı takdirde 6-9 ay arasında tamamen iyileşir. Eğer ilaçların içilmesi sık sık unutulursa, düzensiz aralıklarla kullanılırsa ya da ilaçlar yeterli süre kullanılmazsa hastalık ilaçlara dirençli hale gelebilir. Bu durumda hastalığın tedavisi daha zor, daha uzun süreli ve daha pahalı bir hale gelir.”

Erken teşhis önemli

Akan; halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi ile birlikte, üç haftadan uzun süreli öksürük, balgam çıkarma veya göğüs ağrısı şikâyetleri bulunanların Verem Savaş Dispanseri veya diğer sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir