• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Reçetesiz İlaca Reklam İzni Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - İlaç reklamına izin veren Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete`de yayımlandı.

Yönetmeliğin söz konusu maddesinde, “Reçeteye tâbi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklamları dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde hazırlanır. Bu konuda 17 Şubat 2005 tarihli ve 25730 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren `Beşeri Tıbbi Ürünlerin Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik` hükümlerine göre hazırlanan ve her yıl Sağlık Bakanlığı`nca yayımlanan liste esas alınır.” denildi.

ECZACILAR REKLAMA TEPKİLİ

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Bu yönetmelik halk sağlığıyla oynanmasına izin vermektedir. Dürüstlük ilkesine sadık kalınacağı beklenerek reçetesiz de olsa ilaçlar TV reklamıyla özendirilerek satılamaz. Yönetmelik tehlikeli sonuçlar doğurmadan derhal düzeltilmelidir.” dedi.

RTÜK’ÜN çıkardığı yönetmelikle her ne kadar dürüstlük ilkesi şartı getirmişse de ilacın ilaç olduğunu belirterek, “En basit ilaç bile yanlış yönlendirme ve kullanım ile zehire dönüşebilmektedir. Bu yüzden herhangi bir gıda ürünü gibi reklamlarla tanıtılması, vatandaşı zehire teşvik etmektir. Bir yandan ilaç tüketiminin düşürülmesi için tasarruf tedbirleri alınırken bir yandan bu şekilde satış arttırmaya yönelik bir yönetmeliğin çıkarılması kabul edilebilir değildir. TEİS olarak, gelecekte halk sağlığında yaşanabilecek olumsuzlukları düşünmeden; reçetesiz ilaç reklamlarına izin veren söz konusu yönetmeliğin derhal düzeltilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir