• DOLAR 32.511
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2447.897
  • ...
İyi Sürücü Hız Değil, Kaza Yapmayandır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DANA - Özellikle de bayram tatillerinde, kara yolu trafiğinde yoğunluğun büyük oranda arttığını ve kazalar yüzünden yolların kan gölüne dönüştüğüne dikkat çeken Başkan Kazım Barışık, “Bayramlar, hüzünleri, acıları değil, mutluluk ve sevinçleri paylaştığımız günlerdir. Bayramda trafik kazaları yüzünden yasa bürünüp, matemi değil sevinçleri yaşamalıyız. Kurallara uyun, trafik canavarı olmayın” dedi.

Geçen yıl yaşanan 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde meydana gelen trafik kazalarında 147 kişinin hayatını kaybettiğini, 786 kişinin de yaralandığına dikkat çeken Başkan Barışık, uzun tatillerin kaza ve ölüm sayısını da artırdığına işaret ederken, “Son 6 yıldaki Kurban Bayramı tatillerinde 649 kişi hayatını kaybederken, 17 bin 961 kişi ise yaralandı. İstatistikler ise bayram tatillerinin uzadığı dönemlerde trafik kazalarında artışın olduğunu ortaya koyuyor. Bayram tatilinin 9 gün olduğu 2006 yılında 125, 2008 yılında 147 kişinin yaşamını yitirdiği görülürken; 5 günlük tatilin olduğu 2007 yılında 63, 2009 yılında 81 kişinin yaşamını yitirdiği görülüyor. Trafik yoğunluğunun yanı sıra, dikkatsizlik, hoşgörüsüzlük, acelecilik, kurallara uyulmaması, yorgun araç kullanılması da kazaların artmasında önemli etkendir” diye konuştu.

ARACINIZIN BAKIMINI YAPTIRIN
Barışık, ayrıca sürücülerin yola çıkmadan taşıtlarının teknik özelliklerine uygun bakımlarını yaptırmalarını, yolculuk sırasında emniyet kemerlerini takıp, ağır ve yağlı yemeklerden, uyuşturucu etkisi yapacak ilaç kullanmaktan kaçınmalarını, hava, yol ve görüş şartlarına göre hız ve fren mesafelerini iyi ayarlayıp, sık sık da mola vermelerini tavsiye etti.

Barışık şunları söyledi: “Ülkemizde dini bayramlarda meydana gelen trafik kazalarının büyük çoğunluğu hatalı sollama nedeniyle gerçekleşiyor. Son yıllardaki uzun Kurban Bayramlarında yaşanan trafik kazalarında yüzlerce vatandaşımız yaşamını yitirdi, binlercesi sakat kaldı. Bayram coşkusuyla dalgın, yorgun ve uykusuz araç kullanma, aşırı hız ve mıcırlı yollardaki dikkatsizlik de kazaları artırıyor. Sürücülerimiz, yoğunlaşan bayram trafiğinde her zamankinden daha fazla dikkatli araç kullanmalı, yol yapım ve onarım çalışmalarına dikkat etmeli. Bilinmelidir ki, en iyi sürücü, hız yapan değil, kaza yapmayandır. Tecrübeli sürücü, trafikte sıkışan meslektaşına yol verir, yol gösterir, alkollü ve yorgun araç kullanmaz, kural ihlali yapmaz."


Kurban Bayramının, bütün sürücülere ve şoför esnafı adına kazasız, belasız geçmesini de temenni eden Barışık, “İslam Âleminin milletimizin, tüm vatandaşlarımızın, esnaf ve sanatkarlarımızın, mübarek Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, sağlık, sıhhat, huzur ve mutluluk dolu, bol kazançlı günler diliyorum.” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir