• DOLAR 32.516
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2428.624
  • ...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ülke  çapında yürütülen “Halk Elinde Koyun-Keçi Islahı Projesi”  ile yetiştiricilerin elinde bulunan hayvanlar ıslah ediliyor.

Koyun ve keçilerin et, süt, yapağı ve döl verimlerinin arttırılması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli damızlıkların iç kaynaklardan karşılanması, yetiştiricilerin örgütlü bir yapıya kavuşturulması ve bilinçli bir hayvancılık yapılmasını amaçlayan projeye yetiştiricilerden yoğun talep geldi.

“Yetiştiricilerin gelirleri arttı”

Uygulanan ıslah projesinden elde edilen verilere göre, koyun ve keçilerin canlı ağırlıkları ortalama 4-5 kilogram, yavruların doğum ağırlıkları ise 0,6 ile 1 kilogram arasında arttı. Hayvanların ikiz doğum oranının yüzde 13 artış gösterdiği projede, İvesi ırkı koyunların süt verimi de 80 kilogramdan 120 kilograma yükseldi.

“Hayvan başına 200 liraya kadar destek”

Bakanlık, proje kapsamında üreticilere hayvan başına destek de sağlıyor. 2005-2014 yılları arasında üreticilere toplam 144 milyon lira ödendi. 2015 yılında ise yetiştiricilere, projede bulunan hayvanları için hayvan başına 35 - 200 lira arasında değişen miktarlarda destek ödemesi yapılacak. (İLKHA)