• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Bursa`da Dünya Mustazafları anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaptığı İslami etkinliklerle sürekli gündeme gelen Mustazaflar Cemiyeti Bursa şubesi Ördekli Kültür Merkezinde Dünya Mustazaflarını  an(la)ma` konulu bir etkinlik düzenledi.  Düzenlenen etkinliğe ilginin yoğun olması dikkat çekti.

Sunuculuğunu Ali Koç`un yaptığı program Hanifi Taş Hoca`nın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Dünya mustazaflarının anlatıldığı etkinlikte yapılan sinevizyon gösterimi izleyenleri gözyaşına boğdu.

İlginin yoğun olduğu gözlenen programda konuşan  Mahmut Aytekin  Hoca, Kur`an-ı Kerim`de geçen mustazaf ve müstekbir kavramlarını anlattı.

Allah-u Teala`nın Kur`an-ı Kerimde mustazafları 4 gruba ayırdığını anlatan Ayetkin,  Kur`an`da anlatılan mustazaf gruplardan bir grubunun,   bir küfür ve zulüm diyarında yaşadıkları halde, buradan çıkma imkanı bulamayan kimseler olduğunu, bu grup için Allah`ın savaş emri verdiğini belirtti.  Aytekin Hoca, Nisa Suresinde bulunan ‘Size ne oluyor da, Allah yolunda ve  'Rabbimiz, bizi halkı zalim olan bu ülkeden çıkar, bize katından bir veli (koruyucu sahip) gönder, bize katından bir yardım eden yolla' diyen erkekler, kadınlar ve çocuklardan zayıf bırakılmışlar için  savaşmıyorsunuz?” ayetinin bu gruba işaret ettiğini belirterek, Müslümanların, zulüm altında olan mustazaflar  o durumdan kurtarmakla mükellef olduklarını vurguladı.

 Aytekinhoca`nın konuşmasının ardından İkra ilahi grubunun dünya mustazafları ile ilgili  seslendirdiği ezgi ve ilahiler dinleyenleri duygulandırdı.

Daha sonra   dünya ve Türkiye`de yaşayan Mustazaf Müslümanları konu edinen sinevizyon gösterimi yapıldı. Sunulan sinevizyonda bir çok kişinin gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Sinevizyon  gösteriminin ardından bir konuşma yapan Mustazaflar Cemiyeti Bursa Şube Başkanı Cemil Genç, Dünya Müslümanlarının yaşadıkları sıkıntı ve zulümlere  değinerek, Mart ayıdaki  Mustazaflar Haftası`na anlam veren hadiselerden  söz etti. 

16 Mart 1988`de vuku bulan Halepçe katliamı, 22 Mart 2004`te meydana gelen Şeyh Ahmet Yasin`in şehadeti ve 23 Mart`ta vefat eden Üstad Bediüzzaman Said Nursi gibi olaylara değinen   Genç, “Bu hadiseler, bu haftanın seçilmesine neden olmuştur. Ancak tarihin her döneminde mustazaflar ve müstekbirler  ola gelmiştir.”diye konuştu.

Cumhuriyet döneminde yapılan zulümlerden de  söz eden Genç, “ Ezan Türkçeleştirildi. Mabedler, mescitler ahırlara çevrildi. Binaların üzerindeki Arapça harflere dahi sıva çekildi. Böylesi bir zulme ve baskıya maruz kaldı bu memleketin insanları.” şeklinde konuştu.

Program Seyfullah Arslan Hoca`nın yaptığı duayla   sona erdi. (Zeki Aras-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir