• DOLAR 32.382
  • EURO 35.666
  • ALTIN 2324.566
  • ...
ÖSYM YGS soruları yayınladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 15 Mart'ta gerçekleştirilen 2015-YGS veya 23 Mart 2014'te yapılan 2014-YGS giren adayların cevap kağıtlarının görüntüleri ve adayların cevap kağıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin, optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları ve soruların doğru cevapları, adayların sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceleyebilmeleri amacıyla Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden erişime açıldı.

Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve "Cevap Kağıdı Görüntüleme" ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kağıdının görüntüsünü, cevap kağıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebilecek.

Ayrıca adaylar, cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görebilecek. Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntüleniyor. Ayrıca bu sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile ham puanları da gösteriliyor.

Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılıyor. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımayacak. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınacak.

2015-YGS ve 2014-YGS sorularının erişime açılmasının, yargının sorulara erişim konusunda verdiği yürütmeyi durdurma kararını uygulamaya yönelik olarak ÖSYM Yönetim Kurulu'nun kararı ile uygulamaya alındı.

Bu çerçevede alınan Yönetim Kurulu kararına da açıklamada yer verildi. Buna göre, karar, şöyle:

"2015-YGS'deki soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20'si (32 soru) sınav tamamlandıktan hemen sonra hiçbir telif bedeli talep edilmeksizin ÖSYM'nin internet sitesinden kamuoyunun ve ilgililerin erişimine açıldı. Ayrıca bilgi edinme amaçlı olarak, 2015 ve 2014-YGS'deki soruların tamamı, adayların cevap kağıdı görüntüleri ve cevap anahtarlarıyla birlikte, sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra ve 10 gün süreyle, Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden T.C. kimlik numaraları ve kişisel şifreleriyle erişimine açıldı. Yüzde 80 oranındaki bu kısma ait telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiç bir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacak."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir