• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2505.159
  • ...
Son Bir Ayda Kobani`ye Geçişler Çoğaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, son bir ayda 31 bin Suriyeli'nin Kobani'ye (Ayn el Arap) döndüğünü söyledi.

DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak yaklaşık 6 ay önce Türkiye'ye gelen Suriyeli Kürtler, DEAŞ'ın bölgeden çekilmesiyle ülkelerine gidiyor. Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı önünde toplanan çoğunluğu kadın ve çocuklar, gerekli işlemlerinin ardından Kobani'ye geçiyor.

Çiftçi, DAEŞ'ın bölgeden çekilmesiyle Kobani'ye dönüşlerin hızlandığını belirtti.

Çatışmaların başlamasıyla yaklaşık 190 bin kişinin Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Çiftçi, şöyle konuştu:

"Kobani'deki çatışmalar bitti ancak çevredeki 50 köy hala DAEŞ'ın kontrolünde. Zaman zaman bu bölgelerde çatışma olduğuna dair bilgiler alıyoruz. Kent merkezi ise örgütün işgalinden kurtuldu. Bundan dolayı Kobani'ye dönüş hızlandı. Son bir ayda yaklaşık 31 bin sığınmacı ülkelerine gitti."

Çiftçi, sınır kapısındaki geçişlerin bir plan dahilinde yapıldığı dile getirdi.

Haftanın 3 günü geçişlere izin verdiklerini anımsatan Çiftçi, "Diğer günler ise yardım taşıyan araçlara izin veriyoruz. Haftada 6-7 bin kişinin ülkesine döndüğünü söyleyebiliriz. Acil durumlarda tüm Kobanili kardeşlerimize kolaylık sağlıyoruz" diye konuştu.

Sınırda, Suriyelilere ait yaklaşık 3 bin otomobil, kamyon ve iş makinesinin bulunduğunu ifade eden Çiftçi, araçlarını götürmek isteyenlere de müsaade ettiklerini kaydetti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir