• DOLAR 32.33
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2307.15
  • ...
İsrailden AP milletvekillerine Gazze engeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail makamlarının, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi 4 milletvekilinin Gazze Şeridi'ne girişini engellediği bildirildi.

AP'nin Fransız milletvekili Edouard Martin, Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nda yaptığı basın açıklamasında, "İsrailli yetkililer, hiçbir gerekçe göstermeksizin Gazze Şeridi'ne girmemizi yasakladı" dedi.

Gazze'deki Ablukayla Mücadele Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudri de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in suçlarını örtbas edebilmek için Avrupalı milletvekillerinin bölgeye sokmadığını savundu.

İsrail'in, Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan geçerek bölgeyi ziyaret etmek isteyen milletvekillerini engellediğini belirten Hudri, "İsrail, Filistinlilere karşı işlediği suçları örtbas etmek için 4 Avrupalı milletvekilinin bölgeye girişini engelledi" ifadesini kullandı.

Hudri, Gazze halkıyla dayanışma içerisinde olan uluslararası aktivistlere, "dünya kamuoyununda gizlenen, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği insanlık suçunu" yerinde gözlemlemek amacıyla bölgeyi ziyaret etme çağrısında bulundu.

İsrail'in "Koruyucu hat" adıyla 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında, Gazze'de 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış binlerce bina da hasar görmüştü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırılarda BM yerleşkelerine sığınan Filistinli sivillerin öldürülmesi ve yerleşkelere verilen zararların araştırılması için 5 kişilik bağımsız soruşturma komisyonunu görevlendirmiş, BM İnsan Hakları Konseyi de İsrail'in savaş suçu işlediği yönündeki şüphelerin komisyon tarafından araştırılmasını onaylamıştı.

Hamas Hareketi ise "İsrail'in suçlarını örtbas edebilmek" için, BM soruşturma komisyonunun bölgeye girişini engellediğini ileri sürmüştü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir