• DOLAR 32.583
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2500.571
  • ...

Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Taşkın Temiz, 5 bin liralık, “çeyiz hesabı” desteği için 30-35 bin liralık bir mevduatın biriktirilmesi gerekeceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren Çeyiz hesabı ile ilgili eleştirilere Meclis'te Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu karşılık verdi.

Eroğlu; “İki şey yapmak istiyoruz; kişi erken evlensin ve biz de bu kişiye destek verelim. 5 bin liralık desteği, Bakanlar Kurulu 3 katına kadar artırabilecek. Yani 15 bin TL`ye kadar destek verilebilecek” dedi. Türkiye`de evlilik yaşının giderek arttığını ifade eden Eroğlu, “Kızlar hala bekar. ‘Bize babalık yapmadınız, 30-40 yaşına geldim` diyenler var. Vatandaşlar 27 yaşına gelmeden evlensin diye açılım yapıyoruz” ifadesini kullandı.

5 BİN LİRA İÇİN 30 BİN TL ŞARTI!

Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Taşkın Temiz de, yılda yaklaşık 800 bin kişinin evlendiğini belirterek, “Bu bir yardım projesi. Şartı da bankaya hesap açmak. 5 bin lirayı almak için 30-35 bin lira mevduatı biriktirmek gerekecek. Dünyada da böyle bir model yok” dedi.

2-3 YIL SİSTEMDE KALINACAK

Mevduat sisteminde kalma süresinin, Bakanlar Kurulu`nca belirleneceğini, ancak bunun 2-3 yıl olabileceğini belirten Temiz, sistemde kalma süresine göre ödemede farklılaşma olacağını belirtti. Temiz, “3 yıl kalana yüzde 10, daha uzun kalana yüzde 12” olabilir ifadesini kullandı. Temiz, KEY hesabı benzetmesi için de “KEY hesapları devlet için tecrübeydi. Buna benzememesi için çalışıyoruz” dedi.

HERKES BAŞVURABİLECEK

Temiz, gelir durumuna göre destekte farklılaştırma yoluna gidilip gidilmeyeceği yolundaki soruya, “Ayrışma yapmayacağız herkes başvurabilir” karşılığını verdi.

Kaynak : Milliyet