• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
İç Güvenlik Paketi Komisyonda Görüşülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM - TBMM İçişleri Komisyonu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin geri çekilen maddeleri üzerinde verilen önergelerin görüşülmesine başlandı.

Komisyon'da, Başkan Mehmet Ersoy'un, "maddeler üzerinde konuşulmayacağı, önerge sahiplerinden birine söz verileceğine" ilişkin tutumuyla ilgili usul tartışmaları açıldı. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, TBMM İçtüzüğü'nde konuyla ilgili düzenlemede madde üzerinde  görüşme yapılacağı ifadesinin bulunduğunu kaydederek, "Görüşme, sadece oylama değildir. Eğer milletvekillerine konuşma hakkı vermezseniz, o zaman Genel Kurul`daki olaylar aynen burada cereyan eder" dedi.

Bal, verilen aradan önceki usul tartışmasında Ersoy'un önergelerin oylamasından sonra madde üzerinde milletvekillerine söz hakkı tanıyacağının söylediğini belirterek, "Şimdi söylediklerinizden dönüyorsunuz.  Tutumunuz adamın önce idamına, sonra delillerin toplanması gibi oldu. Genel Kurul'da tasarının geneli ve birinci bölümü üzerinde konuşamadık, kürsü işgal edildi. O gerginlik şimdi buraya taşınıyor" diye konuştu.

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, "yanan odunun davası olmaz. Ama sizin tutumunuza göre önce yakacağız, sonra üzerinde konuşacağız. Muaviye'nin devesi hikayesine döndürüyorsunuz; dişi mi, erkek mi? Dişiye erkek diyemezsiniz" dedi.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu'nun, "Tutumunuzla ilgili Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'ndan görüş istenmesini talep ediyorum" demesine Komisyon Başkanı Ersoy, "Görüş isteme ihtiyacı içinde değilim,  ama sizin varsa uygulamamla ilgili itirazınız için TBMM Başkanlığı'na başvurabilirsiniz" karşılığını verdi.

Türkoğlu'nun "Yanıt gelinceye kadar siz maddeleri görüşmeyi sürdürecek misiniz? Ya tutumunuz aleyhine bir karar verilirse..." sözüne Ersoy, "Geri döneriz" dedi.

Güler, Komisyon'u terk etti  

İzmir Bağımsız Milletvekili Birgül Ayman Güler, geçmişte Komisyon üyesi olduğunu, İçişleri Komisyonu'nda bağımsız milletvekillerine temsil hakkı tanınmadığını söyledi. "Komisyon'a katkıda bulunma hakkım elimden alınmamalı. Yapılacak konuşmalar, önerge ve önerge sahipleriyle sınırlı tutulmamalı. Çünkü maddenin görüşülmesi gerekiyor" diyen Güler,  önergeler üzerinde konuşma hakkı olup olmadığını sordu. Ersoy, Güler'e, önerge sahiplerinin söz hakkını kendisine tanıması halinde konuşabileceğini söyledi.

Güler, "TBMM üyesinin söz söyleme hakkını ortadan kaldırdınız. Biraz sonra uygulama başlayacak. Bağımsız milletvekili olarak burada kalırsam, gazeteciler ve bürokratların konumuna düşeceğim" diyerek, Komisyon'u terk etti.

Ersoy, tutumunda değişiklik olmayacağını belirterek, maddeler üzerindeki önergelerin görüşülmesine geçileceğini söyledi.

Daha sonra 68. madde üzerinde verilen önergelerin görüşülmesine geçildi. Önergesi üzerinde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Bu tiyatroyu oynamak zorunda değilsiniz. Biliyorum size baskı var. Sizi vicdan azabından kurtarmak istiyorum. Bizim önergeleri kabul edin, çünkü bizimkinde vicdan var, sizinkinde teneke..." dedi. Kaplan'ın önergesinin reddedilmesinin ardından toplantıya yemek arası verildi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir