• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
`İbrahim`i Anlamak Tevhidi Anlamaktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Şanlıurfa`nın Birecik ilçesinde yaptığı etkinliklerle bilinen Birecik Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Uhuvvet-Der) tarafından, Hz. İbrahim`i anlama konferansı düzenlendi. Yaklaşık dört yıldır Şanlıurfa merkezinde Mustazaf-Der tarafından düzenlenen konferans ilk defa Şanlıurfa şehir merkezi dışında yapıldı.

Konferans Birecik Mehmet Akan Kültür Salonu`nda saat: 19.00`da Abdurrahman Güneş`in okuduğu Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur`an-ı Kerim`in okunmasından açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı İbrahim Halil Barlak öncelikle geçen hafta Van`da meydana gelen depremden dolayı vefat edenlere Allah`tan rahmet kalanlara da sabır temennilerinde bulundu.

İbrahim`i Anlamak İslam`ı Anlamaktır
Daha sonra Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Mustazaf-Der Başkanı ve Doğruhaber Gazetesi yazarlarından Sait Şahin, "İbrahim`i günler yaşıyoruz hac mevsimi İbrahim ailesinin hatıralarıyla doludur. İbrahim`i günleri ve İbrahim`i havayı teneffüs ederken bugün Hz İbrahim`in şehrinde anlatmaya ve anlamaya çalışacağız" hatırlatmasında bulundu. Şahin konuşmasına şöyle devam etti: "İbrahim (a.s) ı anlamak İslam`ı anlamaktır. İbrahim (a.s)`ı anlamak tevhidi anlamaktır. İbrahim Aleyhi selamın anlaşılmadığı İslam eksik bir İslam`dır. İbrahim Aleyhiselem çok yönlü bir peygamberdir. Bir yönü ulûhiyete bakar, bir yönü beşeriyete bakar. Ulûhiyete bakan yönüyle Allah dostudur. Allah Hz İbrahim`i `Halil` edindi. İnsanlık taifesinin içinde Allah`ın kendisine dost edindiği bir peygamberdir. Hz İbrahim beşeriyete bakan yönüyle insanların imamıdır. Allah`u Teâlâ ayette: `Ben muhakkak ki seni insanlara imam kılacağım` diyor. Bu yönleriyle İbrahim aleyhi selamı, İbrahim aleyhi selam yapan hadiselere bakmak lazımdır. Allah katında bu derece ve yüceliğe ulaşırken bu şekilde bir kıymete ulaşırken elbette İbrahim (a.s)`in Allah`a adadıkları vardı."

 

Hz. İbrahim`de Fedakârlığın Sınırını Değil, Sınırsızlığını Görürüz
İbrahim (a.s)`ın halisane tevekkül dairesi içerisinde teslimiyetçi bir kulluğu vardı diyen Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hz İbrahim Allah`ın adını yüceltti. Allah`ta İbrahim (a.s) adını yüceltti. Allah`ın ismini yüceltenleri Allah yüceltir. İbrahim (a.s) hayatıyla Allah`ın ismini her yerde yüceltti. Allah`a tam teslim bir kuldu. Fedakârlıkta sınır tanımadı. Hayatına bakarsak fedakârlık ve adanmışlık görürüz. Fakat fedakârlığın sınırını değil sınırsızlığını görürüz. İbrahim Aleyhi selam kendi eliyle çocuğunu bıçağın altına yatıran peygamberdir. Yeryüzünde verilecek en önemli şey ihtiyarlık zamanında kendisine bahşedilen evladına Allah için feda etmektir. Bu üstün bir fedakârlık ve kurbandır. İbrahim (a.s) böyle bir fedakârlıkta bulunmuştur. Bunu çözmek imkânsızdır."


Hz. İbrahim ve Ailesinin Fedakârlığı
Hz İbrahim`in ailesiyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, daha sonra Hz İbrahim ve Ailesinin fedakârlığını şöyle dile getirdi: "İbrahim (a.s) ailesinin içinde bir muamma var kimin fedakârlığı daha yüksek kimin teslimiyeti daha yüksek çözmüş değilim. Kim söyleyebilir evladın teslimiyeti daha yüksek babanın fedakârlığı daha yüksek veya annenin sabrı ve fedakârlığı daha yüksek diyebilir. İbrahim (a.s) ihtiyarlık zamanında onun etrafında İsmail (a.s) oynamaya başlıyor. İbrahim (a.s) diyor, `oğlum ben bir rüya gördüm rüyada seni kestiğimi görüyorum.` Cebrail geldi demiyor, Allah benimle konuştu demiyor, rüyada gördüm diyor bir düşün sen ne dersin diye o çocuk ne diyor; `Ey babacığım sen emir olunduğun şeyi yap inşallah beni sabırlılardan bulacaksın` diyor. İnsanın kanının donduğu yer burasıdır. Çocuk sorgulamıyor. `Ey babacığım bekleyelim bir Cebrail gelsin ya da Allah`la görüşte Allah bu rüyayı doğrulasın` demiyor. Peygamber rüyası sadık çocuk bunu sorgulamıyor. `Ey babacığım sen emir olunduğun şeyi yap.` Basit bir mesele değil beni bıçağın altına yatır diyor, `Allah neyi emretmişse onu yap` diyor, beni sabırlılardan bulacaksın diyor, İşte bu muammayı çözemez bir insan."

Eşlerinizin Ve Çocuklarınızın Hizmetlerine Engel Olmayın
Bizler de İbrahim (as)`ın tevhid dinin mensuplarıyız ifadelerini kullanan Şahin, bayanlara şu uyarıda bulundu: "Bu gün bu dinin mensupları ve onların çocukları türlü tehlike ve tuzaklara maruz kalmıştır. Siz bacılarım bu tuzaklara aldanarak eşlerinizi dünyaya köle yapmayın onları sabahtan akşama kadar dünyaya çalışmaya sevk etmeyin gidiş ebediyettir. Onları Hacer annemizin İsmail (as)`la birlikte çölde bir başına bıraktığı sırada İbrahim (as)`a Allah`ın emrini yerine getirmesinden dolayı takındığı tavrı takınalım. Onlara oğlunu kesmeye götüren bu babaya karşı takındığı tavrı takınalım Çünkü o İbrahim (as)`ın Allah`ın emrini yerine getirmesine engel olmadı. Gelin sizlerde eşlerinizin ve çocuklarınızın İslam`a hizmetlerine engel olmayın onlara destek olun"

 

Program söylenen ilahilerden sonra sona erdi

Ömer Elmaoğlu İLKHA

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/28659.jpg

 

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/28658.jpg


http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/28660.jpg

Bu haberler de ilginizi çekebilir