Bağırsak Kanseri ve Sebepleri!
Dünyada en sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada yer alan ve halk arasında bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanserinin teşhisi tarama testlerinden geçiyor. Aşırı et tüketimi ve hayvansal yağlar kanseri tetikliyor.
DOĞRUHABER / HABER MERKEZİ
İlk birkaç yıl belirti vermeyen kolon kanserinden korunmanın en etkili yolu C ve E vitaminleri almak, brokoli ve karnabahar tüketmek ve herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle kullanılmasında engel yoksa aspirin içmek. Bağırsak(Kolon) kanseri tüm kanser ölümleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Her 26 kadın ve 17 erkekten birisinin hayatı boyunca bu kansere yakalanabilme ihtimali bulunuyor.
BAĞIRSAK KANSERİNİN ÇIKIŞ SEBEBİ
Kolon ve rektum tümörleri yani kanser, boru şeklindeki kalın bağırsağın iç yüzünde büyür. İyi huylu olanlar polip olarak adlandırılır ve komşu dokulara ya da diğer organlara yayılmaz. Polipler kolonoskopi sırasında kolayca çıkarılabilirler ve zararsızdırlar; ancak çıkarılmayan polipler yıllar sonra kanserleşebilir. Kolon kanserleri ise metastaz diye adlandırılan komşu dokulara yayıldıkları gibi uzak organlara da yani akciğer ve karaciğere yerleşebilir. Metastaz olduğunda tedavi şansı da azalıyor.
ET VE HAYVANSAL YAĞLARI TÜKETENLERİN BAĞIRSAK KANSERİNE YAKALANMA RİSKİ YÜKSEKTİR
Aşırı et ve hayvansal yağ tüketen gelişmiş ülkelerde kolon kanseri daha sık görülür. Sebze ve lifli beslenmenin ise kanserojenlerin bağırsaktan atılmasını artırarak kolon kanser riskini azaltır. Kolon polipleri yani iyi huylu tümörler erişkinlerde yüzde 10 ile yüzde 27 oranında belirleniyor. Hayat standardı ve ilerleyen yaşa göre bu oran artıyor. 60 yaşın üzerinde her iki kişiden birisinde polip görülebiliyor. Birinci derece yakınlarında kolon kanseri olanlarda da risk yüzde 18 daha fazla. Kalıtımsal geçiş tüm kolon kanserlerinin yüzde 5`ini oluşturur ve kanser genellikle 50 yaşından önce gelişir. Ailede birkaç kişide birden gözlenebilir ve genelde başka organ kanserleri ile birliktedir.
KANSERİN BELİRTİLERİ
Kolon kanserinin; halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, son zamanlarda dışkı düzeninin ve şeklinin değişmesi; kalem seklinde dışkı veya ardı sıra gelişen ishal ve kabızlık, dışkıda kan görülmesi, kilo kaybı, karın ağrısı veya şişkinlik şeklinde belirtileri vardır. Bu hastalık belirti vermeden birkaç yıl vücutta gelişir. Bu nedenle hastalığın tedavisi zorlaşır.