• DOLAR 32.373
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2326.13
  • ...
Mobil Güneş Sulama Makinası fuarda tanıtıma çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa`da ikincisi düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuar`ında patentini alan Mobil Güneş Sulama Makinası tanıtımı yapılmak üzere fuara çıktı. Patenti alınan Mobil Güneş Sulama Makinasının seri üretime geçirilmesi için bir şirkete devredilmesi bekleniyor. GAP Tarımsal Araştırma Endüstrisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ünal Atay, çalışması hakkında yaptığı açıklamada birkaç ayrı sistemin yapacağı işi, tek sistemle yaptıklarını belirtti.

“Güneşi otomatik olarak takip ediyor”

Atay, ”Biz burada Mobil Güneş Sulama Makinamızı tanıtıyoruz. Aynı çalışmamızla fuara ikinci katılışımız. Makinamız mobil ve seyyardır, istediğiniz araziye çekebiliyorsunuz. Çektiğiniz arazide güneşi otomatik olarak takip ediyor iki düzlemde. Takip etiği için yaz aylarında Urfa koşullarında 14 saat kesintisiz çalışabiliyor. Güneşle çalışıp seyyar olarak kullanılabildiği için birkaç ayrı sistemin yapacağı işi tek sistemle yapabiliyoruz” dedi.

“Bu çalışmayla kaçak elektrik ve elektrik kesintilerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz”

Konuşmasını devamında çalışmanın amacından bahseden Atay, ‘Bu çalışmayla kaçak elektrik ve elektrik kesintilerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz` dedi.

Atay, ”Maliyeti yaklaşık 70 bin lira fakat seri üretime geçerse daha da düşecektir. Bu sene patentini aldık kurum olarak, inşallah bir şirkete devredersek seri üretime geçecek ve yaygınlaşacak. Devlet şu anda yüzde elliye varan güneş pili sulamada destek vermektedir. Garantisi 25 yıldır. Burada çalışan aslında sadece pompadır, pampalarda çalışma ömrü 5 ile 10 sene arasında değişiyor, yani 25-30 sene içerisinde sadece değişecek olan pompadır. İnşallah bu çalışma yayınlaşırsa kaçak elektrik, elektrik kesintileri gibi sorunların önüne geçebileceğini umuyorum” diyerek sözlerine son verdi. (Abdulhekim Bulut/Hüseyin Sürmeli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir