• DOLAR 32.572
  • EURO 34.75
  • ALTIN 2496.852
  • ...
Mehmet Akif Ersoy'u anma programları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin, Batman, Şırnak, Gaziantep ve Ağrı’da İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla tören düzenlendi.

MARDİN

Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Vali Ömer Faruk Koçak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celalettin Çoban, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Vali Yardımcısı Ali Güldoğan, Artuklu Kaymakamı Soner Karataşoğlu, İl Jandarma Komutanı Alaattin Karsavuran, İl Emniyet Müdürü Lütfullah Uğur Pekcan, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Daire Başkanı Ahmet Olgaç, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, askeri erkan ve okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri arasında düzenlenen “İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışmasında dereceye giren il birincileri tarafından İstiklal Marşımız okunduktan sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu. Mardin Artuklu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan müzik dinletisinin ardından, İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere Vali Koçak tarafından ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.

AĞRI

Ağrı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonunda düzenlenen programa Vali Musa Işın, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Rıza Sönmez, Vali Yardımcısı Rasim Belge, Jandarma Komutanı İlker Temel, İl Milli Eğitim Müdürü Hatem Dursun, Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, kurum müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşı’nın kabulünü konu alan belgesel film gösterimi yapıldı ve öğrenciler tarafından Mehmet Akif Ersoy’un şiirleri okundu ve “Bir Gazinin Verdiği Ders” adlı oyun sergilendi. İstiklal Marşı’nın oratoryosunun sunulmasının ardından günün anısına düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.

BATMAN

Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu “İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif’in Edebi Şahsiyeti” adlı panel Batı Raman kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi’nin konferans salonunda gerçekleşti. 2 saat süren panelde, Akif’in yeterince araştırılıp incelenmediği ve bu nedenle de bazı kesimler tarafından tam olarak anlaşılamadığı, panelistlerin ortak olarak vurguladıkları nokta oldu. Ayrıca Mehmet Akif’in özgeçmişi ve Çanakkale Savaşı ile Kurtuluş Savaşı yıllarındaki halkı örgütlemek için yapmış olduğu çalışmalar anlatıldı. Son olarak üniversite öğrencileri tarafından milli marş için yazılmış 4 şiir ve İstiklal Marşı okundu.  Katılımcılara Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Levent Zoroğlu ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Yılmaz tarafından çiçek ve hediye takdim edildi. Akademik ve idari personellerin yanı sıra öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde Yrd Doç. Dr. Mehmet Emin Ertan (Moderatör), Yrd. Doç. Dr. Ferhat Korkmaz, Yrd. Doç. Dr. Zehra Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Mahfuz Zariç, Mehmet Akif’in şahsiyeti ve edebi kişiliği hakkında yapmış oldukları araştırmaları dinleyicilerle paylaştılar.

GAZİANTEP

Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar salonunda düzenlenen törene Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, İl Milli Eğitimi Müdürü Mustafa Yanmaz, Garnizon Komutanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri ve davetliler katıldı. Törende bir konuşma yapan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, “İstiklal Marşı’nı iyi anlayabilmek için şair Mehmet Akif’i iyi bilmek ve onun bütün yönleriyle şahsında topladığı mücadele ruhunu yakından tanımak ve bu ruhu hakkı ile hissetmek gerekir.” Dedi. Yanmaz´ın konuşmasının ardından Şahinbey Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan program uygulandı. Mehmet Akif Ersoy´un yazdığı “Bülbül” şiirinin seslendirilmesinin ardından İstiklal Marşı´nın 1921´de kabul edilişinin canlandırıldığı bir tiyatro sahnelendi.

ŞIRNAK

İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 94’üncü yıldönümü münasebetiyle Şırnak Kültür Merkezi konferans salonunda bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Şırnak Üniversitesi Rektör vekili Prof .Dr. M. Nuri Nas, İl Jandarma Komutan vekili Metin Düz, Emniyet Müdürü  Celal Sel, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz , kurum müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programda, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy hakkında sine vizyon gösterisi yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, burada yaptığı konuşmada, milletleri Milet yapan olgunun, toplum yaşamını anlamlı ve nitelikli kılan ortak değerler olduğunu söyledi. Şiir, tiyatro ve oratoryo gösterisinin ardından Vali Su, ‘’İstiklal Marşını Güzel okuma Yarışması’’nda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir