• DOLAR 32.385
  • EURO 35.417
  • ALTIN 2326.88
  • ...
Baklavadan sonra Antep peyniri de tescilleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’in ünlü yöresel Antep peyniri, GTB tarafından tescillenerek koruma altına alınacak. Antep peynirinin geleneksel ve endüstriyel üretimi üzerine çeşitli mandıra ve köylerde, üniversitelerle işbirliği içerisinde bilimsel çalışmalar yürüten GTB, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) coğrafi işaret tescili için başvuru yapmaya hazırlanıyor.

Yörede, “Sıkma”,”Pişken” ve “Kelle” isimleriyle de bilinen Antep peynirinin geleneksel metotlara uygun üretilmesi ve standardının korunması amacıyla yapılacak olan tescil başvurusu öncesi, GTB’de değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya,  Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Kaya,  Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ahmet Erkanlı, GTB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Satıl ve Antep peyniri üretimini gerçekleştiren firmaların temsilcileri katıldı.

Antep peynirinin geleneksel ve endüstriyel üretiminin yapım aşamalarının ele alındığı görüşmede, tescil için önemli görülen ayırt edici özellikler hakkında istişare yapıldı.

Gaziantep’in vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Antep peynirini coğrafi tescil alarak koruma altına almak istediklerini kaydeden GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Amacımız geleneksel peynirimizi aslına uygun şekilde gelecek nesillere taşımaktır.” dedi.

Gaziantep’in yöresel ürünler bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri olduğuna vurgu yapan Tiryakioğlu, “GTB olarak öz varlığımızı oluşturan kültürel ürünlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu nedenle Antep peynirimiz için coğrafi işaret başvurusunda bulunmak için hazırlıklar yapıyoruz. Ürünü korumasının yanı sıra, tarımsal çeşitliliği arttırması ve kırsal kalkınmaya sağladığı katkılardan dolayı coğrafi işaret tescilini çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir