• DOLAR 32.325
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2282.007
  • ...
Mavi Marmara gemisinde keşif yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL: Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davada, gemide keşif yapılmasına karar verildi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ara kararını açıkladı.

Mahkeme, saldırıya uğrayan dava konusu Mavi Marmara isimli gemide, emniyetten tespit edilecek bir bilirkişi, davanın mağdurları ve mahkeme heyetinin katılımıyla keşif incelemesi yapılmasını kararlaştırdı.

İnceleme 25 Mayıs'ta, geminin hazır edileceği İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Duruşma 2 Haziran'a ertelendi

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması, 2 Haziran'da yapılacak.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmada, avukatların taleplerini aldıktan sonra ara kararını açıkladı.

Sanıklar hakkında gıyabi tutuklama kararı verildiğini, kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunulduğunu ve ilgili birimlere gönderildiğini hatırlatan heyet, kırmızı bültenin akıbetinin Adalet Bakanlığı'ndan sorulmasına hükmetti.

Heyet, 2 gün süren duruşmada ifadeleri alınan 19 yabancı uyruklu mağdurun, suçtan zarar görme ihtimalleri nedeniyle davaya katılma taleplerini kabul etti.

Haklarında gıyabi tutuklama kararı verilen sanıkların bu hallerinin devamına hükmeden heyet, mağdurlardan Özlem Şahin Ermiş'in avukatının "Müvekkilinin telefonlarının dilekçede sözünü ettiği oluşum tarafından dinlenip dinlenilmediği, dinlemelerin İsrail devletine sızdırılıp sızdırılmadığına ilişkin kamu kurumlarına yazı yazılarak sorulması'' talebini davayla ilgisi bulunulmadığı gerekçesiyle reddetti.

Keşif yapılması talepleri kabul eden heyet, gemideki keşfin 25 Mayıs'ta kameraya alınarak yapılması, keşif mahallinde mağdurların hazır edilmesi, keşif ile ilgili konularda dinlenilmeleri, olay yerinde inceleme uzmanı olan bir emniyet görevlisinin bilirkişi olarak atanmasını kararlaştırdı.

Heyet, duruşmayı 2 Haziran'a erteledi.

Adliye önünde açıklama

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan avukat Uğur Söylemez, sanıklar hakkında kırmızı bültenle aranması talebine ilişkin kararın çıkartıldığını anımsatarak, ''Bugün, süreci devam ettiriyoruz. Mahkemeden bütün bu suçların yapıldığı gemide keşif yapılmasını ve kırmızı bültenle ilgili kararı uygulamayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep ettik'' dedi.

Mahkemenin taleplerini kabul ederek, 25 Mayıs'ta gemide keşif yapılmasına karar verdiğini belirten Söylemez, şunları kaydetti:

''Yine Adalet Bakanlığı'ndan kırmızı bültenle ilgili müzekkere yazılarak akıbetinin sorulmasını noktasında kararını verdi. Biz Mavi Marmara gemisi mağdurları adına bu davaların arkasındayız. Gerek Türkiye'de gerekse uluslararası mecralarda İsrail'in yargılanması ile ilgili çabalarımızı devam ettiriyoruz. Bu bir adalet ve hak arayışıdır. İnsanlığın vicdanı olarak yola çıkan Mavi Marmara gemisi, yine insanlığın vicdanını temsil eden adaletle taçlanacaktır. Bu sorumlular hak ettiği cezayı bulacaklardır.''

Bir gazetecinin geminin şu an nerede olduğunu sorması üzerine Uğur Söylemez, ''Geminin Samsun'da bir dizi faaliyetle ilgili yolculuğu var. Fakat keşif zamanında, İstanbul'da gümrüklü bir sahada, mahkemenin incelemesi için gemiyi temin edeceğiz'' diye konuştu.

Avukat Uğur Söylemez, ''Siz ayrıca suç duyurusunda bulunacak mısınız?'' sorusuna ''Mahkeme müzekkere yazılmasına karar verdi. Direkt suç duyurusu talebimizi almadı. Biz de bakanlığa yazılan yazının cevabı bekleyeceğiz. Olumlu bir gelişme olmazsa o zaman ayrıca bir suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz'' karşılığını verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir