• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...
"Birey, şiddeti kendisini yetiştirenlerden öğrenir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Bölge Devlet Hastanesi Psikologlarından Doğan Büyüktaş kadına yönelik şiddeti farklı bir bakış açısıyla değerlendirerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Şiddetin sonradan öğrenilen bir davranış olduğuna vurgu yapan Büyüktaş; “Şiddet doğuştan bir özellik değil, sonradan öğrenilen bir davranıştır. Şiddet ortamında büyüyen çocuk ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde şiddet göstermeye meyilli veya uygulayan bireyler olarak yetişmektedir. Birey, şiddeti kendisini yetiştirenlerden öğrenir ve kendisinden sonraki nesle doğru diye öğrendiği bu yanlışları aktarır. Ataerkil toplumlarda güç erkeğe verilmiş, gücü kullanma yetkisi erkek cinsiyetine atfedilmiştir. Toplumsal olarak da üstün görülen erkek, yetiştirilme tarzıyla her şeyi yapabilme yetkisini kendinde bulmaya başlar.” Dedi.

Büyüktaş“Az gelişmiş toplumlarda erkek cinsi soyun devamı, gücün temsiliyeti gibi anlamlar kazanır. Erkek olarak dünyaya gelmek, kadın cinsine göre daha olumlu karşılanır ve bir takım ayrıcalıklar verilir. Kadında durum farklıdır. Kadın, sınırları önceden belirlenmiş bir takım kurallar ve kaideler içerisinde yetiştirilir. Kadının oturması, kalkması, konuşması, gülümsemesi, giyinişi, çalışması, eğitimi kısacası kişiyi kişi yapan bütün özellikleri yetişmiş olduğu aile, yaşadığı toplumsal kurallara göre belirlenir. Şiddeti kendinde hak olarak gören erkek, biyolojik olarak kadından üstün, psikolojik olarak kendini ifade edemeyen erkek sosyal olarak da sürekli kendini üstün gördüğünden şiddeti sorun çözme biçimi olarak görüyor.” dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir