• DOLAR 32.375
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.764
  • ...
Suriyeli kızın dramı yürekleri dağladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Daha önce yapılması planlayan ancak Başbakan Ahmet Davuroğlu`nun Mardin`e gelmesi nedeni ile ertelenen 8 Mart dünya kadınlar günü programı Kızıltepe kaymakamlığı tarafından gerçekleştirildi.

Bir alışveriş merkezinde düzenlenen programda bir konuşma yapan Suriyeli Fırdevs Agla (21) herkese duygulu anlar yaşattı. Suriyeli Fırdevs yaklaşık 3 sene önce ülkelerindeki iç savaşta annesi ile bir kız kardeşini kaybettikten sonra Babası Hamdah (54) savaşta ayağını kaybeden kardeşi Ahmet (20) diğer kardeşleri İnas (13) ve Muhammed Agla (9) ile beraber Türkiye`ye gelmişti.

“Bu hikayem her Suriyelinin hikayesidir”

Yaşadıklarından sonra Türkiye`ye sığındıklarını söyleyen Suriyeli Fırdevs Agla, “Şam`da Üniversitede inşaat mühendisliği fakültesinde 3. sınıfta okuyordum. Babam Avukat`tı 3 yıl önce Ramazan ayında savaşta hamile annem ve kız kardeşim öldü. Erkek kardeşimin ayağı ise kesildi. Bu kardeşim öğrenciydi hukuk fakültesindeydi. Suriye`den çıkmaya karar verdik ve Türkiye`ye geldik. İlk olarak Türkçe öğrenmek istedik. Hiç Türkçe bilmiyordum. Kızıltepe Halk Eğitim Merkezine gittim bana yardım ettiler Türkçeyi bana öğrettiler. Okuma ve yazmayı öğrettiler çok memnun oldum.

Babam şimdi terzilik yapıyor. Çünkü avukatlığı burada yapamıyor. Benim hedefim Türkiye`de eczacılık kazanmak ama bu vatanımda olmadı, burada umut ediyorum bu olacak. Tek şey istiyorum, Suriyeli öğrencilerin üniversiteye devam etmesi için bir yol açılsın. Lütfen üniversite işi için bana yardım edin ve kardeşimin ayağı konusunda da yardım edin. Biz Suriyeliyiz vatanımızdan çıktık. Her şeyi bıraktık. Arkadaşlarımı, evimizi, üniversiteyi ve akrabalarımı bıraktım. Daha iyi bir hayat için huzur aramak için." dedi.

Konuşmalardan sonra 8 Mart dünya kadınlar günü nedeni ile kurslarda başarılı kadınlara başarı belgesi ve çeşitli ödüller verildi.

Program sonunda ADEM, ÇATOM ve Halk Eğitim Merkezindeki kadınların yaptığı ürünlerini satışı için alışveriş merkezinde bir yer açıldı.  (Mehmet Aslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir