• DOLAR 32.52
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2435.944
  • ...
PEGIDA Hareketi İspanya`ya da Sıçradı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BARCELONA - İslam ve göçmen karşıtı, ''Batı`nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar`` (PEGIDA) hareketi üyeleri, İspanya'da ilk kez gösteri düzenledi.

Geçen yıl Ekim ayında kurulan ve ilk olarak Almanya'nın Dresden kentinde gösteri yapan PEGIDA, İspanya'daki ilk eylemi için Barcelona kentini seçti. Ülkede yaşayan yaklaşık 1,8 milyon Müslümanın en fazla bulunduğu bölge olan Katalonya'da (yaklaşık 450 bin) örgütlenmeye çalışan PEGIDA, internetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla PEGIDA Katalonya'yı kurduğunu duyurdu.

SOS Racismo adlı sivil toplum örgütünün yasaklanması için yaptığı girişime rağmen Katalonya özerk yönetim hükümeti İçişleri Bakanlığının izni ile L'Hospitalet bölgesinde yapılan PEGIDA'nın eylemi dolayısıyla Katalan polisinin geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü. Meydanda çift güvenlik koridoru kuran Katalan polisi, gazetecilerin çevredekilerin eylem yapan gruba yaklaşmasına izin vermedi.

Madrid'de 11 Mart 2004'te 4 trene yapılan ve 192 kişinin öldüğü terör saldırılarının 11. yılında eylem yapan yaklaşık 100 PEGIDA yandaşı saldırılarda ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık 1 saat süren eylem olaysız sona erdi.

Eylemin gerçekleştirildiği Barcelona'nın L'Hospitalet bölgesinin Belediye Başkanı Nuria Marin, sosyal paylaşım ağı Facebook'taki hesabından yaptığı yazılı açıklamada, PEGIDA'nın yaptığı eyleme karşı olduğunu belirtti. Marin, "L'Hospitalet misafirperver ve çoğulcu bir yerdir. Bu bölgenin temsil ettiği değerlerden dolayı, farklıları kabul etmeyen, birlikte yaşamı dışlayan, vatandaşlık haklarına karşı olan gösteriler bizim hoşumuza gitmez" ifadesini kullandı.

Irkçılık karşıtı örgütler PEGIDA'ya karşı toplandı

Öte yandan Katalonya'daki ırkçılık karşıtı sivil toplum örgütleri UCFİR ve SOS Racismo üyeleri de L'Hospitalet bölgesinde toplanarak, PEGIDA'ya karşı bir eylem düzenledi. PEGIDA'nın eyleminden 1 saat önce yapılan karşıt eylemde "islamofobiye hayır", "PEGIDA'yı kapatın" sloganları atıldı. Sakin geçen ve az sayıda polisin olduğu eylem sırasında basına yapılan açıklamalarda, "PEGIDA laikliği savunan bir halk hareketi değildir. PEGIDA faşizmin Truva atıdır, ırkçı ve bir Nazi hareketidir. Ama biz daha kalabalığız. Eğer organize olursak onları durdurabiliriz" denildi.   

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir