• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...
İlkbaharda sığırlarda görülen sıtmaya dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkemizde ilkbahar yaz ve sonbaharda oldukça sık görülen ve zehirli sıtma olarak da bilinen Theileriosis, sığırlarda zayıflama, laktasyondaki ineklerde süt veriminde azalma veya tamamen sütten kesilme yaptığı için sığır yetiştiricileri için büyük bir önem arz ediyor.

Hastalığın tedavisinde bu güne kadar etkili bir ilacın bulunamamış olması nedeniyle, semptomatik tedavi uygulanıyor.

Hastalığın keneler vasıtasıyla sığırlara nakli için etkenin kenedeki gelişim dönemini tamamlamış olması gerekir.

“Lenf yumruları büyüyor”

Theileriosis hastalık etkenini alan sığırların lenf yumrularında büyüme gerçekleşiyor. Lenf yumrularının büyümesi sonrasındaki birkaç gün içerisinde ateş yükselmesi ve lenf bezlerinin asimetrik durumu göze çarpıyor.

Lenf yumrularının büyümesinin yanında hayvanda, ağız, göz ve burun akıntısı ile nabız ve solunum sayısında artış görülüyor.

“Mide ülserleri yapabilir”

Hasta hayvanlarda 5-20 gün süreyle devamlı ve düzenli aralıklarla yüksek ateş görülüyor. Ateş başlangıcında hayvanın şekilli olan dışkısı, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıvı, mukuslu ve kanlı bir hal alıyor. Bu belirti sindirim sistemi kanamalarının ve mide ülserlerinin göstergesidir.

“Aşıları önceden yapın”

Sığırlarda zayıflama, laktasyondaki ineklerde süt veriminde azalma veya tamamen  sütten kesilme yaptığı için sığır yetiştiricileri Theileriosis’ ten korunmak için  hayvanların aşılırını önceden yapması gerekiyor. (M.Zeki Aygur –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir