• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.86
  • ...

Mardin’de giderek artan büyük marketlerin küçük esnafı bitirdiğini söyleyen Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan,  Büyük marketlerin sadece bakkallara değil tüm esnafa zararı olduğunu ve Avrupa ülkelerindeki saat uygulamasının Türkiye’de de kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Mardin Bakkallar Odası ve diğer ilçelerdeki karma odalarının üyelerin en büyük sıkıntısının Büyük Alışveriş Merkezleri olduğunu ifade eden Gazan, yıllardır büyük marketlerin şehir dışına açılması gerektiğinin mücadelesini verdiklerini, ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti.

“Bu sadece Mardin’in değil Türkiye’nin sorunudur”

Birlik Başkanı Gazan sözlerini şöyle sürdürdü; “Esnafımızın büyük marketlerle sıkıntısı var. Yıllardan beri büyük marketler şehir dışına çıksın mücadelesi yapılıyor. Fakat bir türlü meclisten geçmedi. Avrupa ülkelerinde uygulanan saatler uygulamasına geçilse bile Esnafımız biraz nefes alır. Örneğin Almanya’da saat 21.00’de büyük marketler kapatır. Hafta sonu Cumartesi saat 14.00’ten sonra kapatır. Fakat Mardin’de en küçük esnaf Saat 21-22’de kapatırken, Büyük marketler saat 24’e kadar çalışıyor. Hatta şehir içinde sabah 6’da açan ve gece 1’e kadar açık kalan marketler var. Hiç değilse saat 21’de kapatılırsa tüketici de ona göre hareket eder. Büyük marketin kapalı olduğu saatlerde gider küçük esnaftan alışveriş yapar. Denge de böylece kurulmuş olur. Bu sıkıntı sadece Mardin’in değil Türkiye’nin sorunudur.”

“AVM’ler şehir dışına kurulmalı”

Büyük Marketlerde Beyaz eşyadan zücaciye ürünlerine, gıdadan kozmetiğe kadar her türlü tüketim maddesi bulunduğundan büyük marketlerin sadece bakkallara değil tüm esnafa zararı olduğunu dile getiren Gazan, “Önümüzdeki aylarda Mardin merkez ve ilçelerinde yeni açılacak birkaç büyük marketin daha olacağını duyduk. Yetkilerden bunların şehir dışına kurulmasını istiyoruz.” Dedi.

“100’den fazla esnaf kepenk kapattı”

Birliğe bağlı odalarında kayıtlı (Bakkal, Market, Büfe) faal çalışan ortalama üye sayısının 3000 olduğunu bildiren Gazan, “Son yıllarda her mahalle ve semtte açılan onlarca büyük marketlerden sonra 100’ün üzerinde esnafımız kepenk indirdi. Belli büyüklükteki marketlerin şehir dışına yapılması gerekiyor. Şehir içinde yürüyerek gidilecek pozisyonda olmamalı. Büyük marketler müşteri odaklı servis olayında da tüketicilere böyle bir hizmette bulunamaz.” diye konuştu.

“Küçük esnaf yok olmamalı”

Küçük esnafın tamamen yok olması durumunda ülke ekonomisinin olumsuz yönde etkileneceğini de kaydeden Birlik Başkanı Doğan Gazan, ‘Küçük esnaf tamamen yok olursa ülke ekonomisi de bundan olumsuz olarak etkilenir. Çünkü işsiz sayısı artar. Bizim beklentimiz; hükümetin saat uygulaması kararını yürürlüğe koyması ve Büyük marketlerin şehir dışında kurulması gerektiğidir.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)