• DOLAR 32.376
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.865
  • ...

Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) kaliteli buğdaya verdiği ilave fiyatı daha da yükselteceğini belirten TMO Diyarbakır Şube Müdürü Metin Fidan,  üreticilerin, buğdayın protein oranını artırmaya yönelik uygulamalar yapmasının menfaatlerine olacağını söyledi.

Konu  ile ilgili olarak yazılı bir açıklamada bulunan TMO Diyarbakır Şube Müdürü Metin Fidan, TMO`nun 2015 yılında yeni bir uygulamaya geçtiğini belirterek, Süne tahribatı yüzde 2`nin altında, proteini yüzde 12 ve üzeri olan ekmeklik buğdaylar ile süne tahribatı yüzde 2`nin altında, proteini yüzde 12,5 ve üzeri olan makarnalık buğdaylara yüzde 1-7 arasında ilave fiyat uygulayacağını belirtti.

Fidan, “Proteini yüzde 10,5`in altında süne tahribatı yüzde 3,5`in üzerinde olan ekmeklik buğdaylar ise ‘` Düşük vasıflı buğday`` olarak satın alınacaktır. Bu nedenle üreticilerimizin buğdayın protein oranını artırmaya ve süne tahribatını düşürmeye yönelik olarak belirlenen uygulamaları yapması menfaatlerine olacaktır.” tavsiyesinde bulundu.

Buğdayda kalite ne demektir?

Buğdayda kalite kavramı hakkında da açıklamalarda bulunan Fidan, buğdayda fiziksel, kimyasal ve reolojik özelliklerin kaliteyi belirlediğine dikkat çekti.

Fidan, “Buğdayın kimyasal kalitesini belirleyen en önemli özellik proteindir. Protein miktarının yanında protein kalitesi de yüksek olmalıdır. Süne tahribatı artıkça buğday kalitesi düşmektedir. Oysaki buğday işleyen sektörler, buğday alımında kaliteye göre fiyatlandırma yapmaktadır.” dedi.

Kaliteli üretim için neler yapılmalıdır?

Üreticilerin kaliteli bir üretim yapabilmeleri için de tavsiyelerde bulunan Fidan, üreticilerin yapacakları ekim öncesi mutlaka toprak analizi yapmalarını tavsiye etti.

Fidan, “İyi bir tohum yatağı hazırlanmalıdır. Doğru çeşit seçimi yapılmalıdır. Sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Ekim zamanında yapılmalı ve önerilen miktarda tohum kullanılmalıdır. Gübre zamanında ve yeterli miktarda kullanılmalıdır. Yabacı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Süne, hastalık ve diğer zararlılar ile mücadele zamanında yapılmalıdır. Hasat zamanında yapılmalıdır.” önerilerinde bulundu. – İLKHA