• DOLAR 32.595
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Yapı denetim Mardin`de masaya yatırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Mardin 13.Yapı Denetimi İstişare Toplantısı düzenlendi. İl Müdürlüğü`nün çok amaçlı Toplantı Salonu`nda düzenlenen toplantıya büyükşehir ve ilçe belediye başkanlığı temsilcileri, yapı denetim şirketlerinin denetçileri, proje ve uygulama denetçileri, kontrol elemanları ve yardımcı kontrol elemanları, Türkiye mimar mühendis odalarının Mardin il temsilcileri katıldı.

Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Mesut Ağrakçe, ruhsat vermeye yetkili olan belediye ve yapı denetim şirketlerin temsilcilerine detaylı bilgiler verdi. Ağrakçe, “13.07.2001 tarih ve 24461 Sayılı Resmi Gazete` de Yayımlanarak Yürürlüğe Giren 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun`un amacı; can ve mal güvenliğini teminen, imar plânına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Bu nedenle Belediyelerin ve Yapı Denetim Kuruluşlarının, Kanun ve Yönetmelikte açıkça belirtilen sorumluluklarını yerine getirmesi, yaşanabilir ideal şehirlerin oluşmasında çok çok önem arz edecektir.” dedi.

Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Alaattin Demirat ise Yapı Denetim Sisteminin tam olarak uygulanabilmesi için yapı denetim kuruluşlarının, yapı müteahhidi ile şantiye şeflerinin, proje müelliflerinin, yapı sahipleri ve ilgili idarelerin yönetmelikteki sorumluluklarına riayet etmeleri gerektiğine işaret etti. Demirat, “Özellikle belediyelerin, Denetim Sisteminin tarafları olan müteahhitler, yapı denetim kuruluşları, proje müellifleri, şantiye şefleri ve yapı sahipleriyle sık sık yapacağı bilgilendirme toplantıları ve denetimler, bu sistemin daha iyi uygulanmasını sağlayacak ve imar kirliliğinden arındırılmış yaşanılır yerleşim alanlarının oluşmasına yol açacaktır. Bunun içinde, her Belediyenin kendi bünyesinde denetim mekanizması oluşturarak İmar Kanunu ve diğer mevzuatlara uygun olarak plan-proje tasdiki yapması ve inşaatları denetlemesi, uygulama safhasında telafisi zor hataları engelleyecektir.” diye konuştu.

Mardin 13.Yapı Denetimi İstişare Toplantısı, çözüm önerileri bölümünün ardından sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir