• DOLAR 32.597
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2505.229
  • ...
"Siber saldırılar nedeniyle Türkiye her yıl 54 milyon dolar zarar ediyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde gerçekleştirilen ‘Farkındalık Atölyesi: Bilgi Teknolojilerinde Gelecek ve Güvenlik’ panelinde konuşan MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Oylum, “Türkiye’de siber saldırı yüzünden oluşa zarar yıllık 54 milyon dolardır.” dedi.

Nezehat Çeçen Konferans Salonunda Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından düzenlenen ‘Farkındalık Atölyesi: Bilgi Teknolojilerinde Gelecek ve Güvenlik Paneli’neRektör Yardımcıları Prof. Dr. Yücel Ünal ile Prof. Dr. Kemal Polat, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılışında konuşan SEM Müdürü Öğr. Gör. Abdulselami Sarıgül, teknolojinin hızlı gelişiminin gelecek ve güvenlikle ilgili konularda insanlarda ciddi soru işaretleri oluşturduğunu söyledi.

Teknolojinin geldiği son noktanın savaşları dahi değiştirdiğini kaydeden Sarıgül, “Örneğin, İsrail’in Mavi Marmara olayı bir siber savaş haline gelmiştir. Aynı şekilde Arap Baharı, Twitter ile başlayıp neticelenen bir süreç olmuştur. Ayrıca yarı robot hayvanların üretilmesi, bunların zamanla insanların yerini alabileceği düşüncesi, artık teknolojinin sosyolojik bir alana kaydığını göstermektedir.” dedi.

Panelde bir konuşma yapan MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Oylum ise bilişim güvenliğinin, gizlilik, veri bütünlüğü, erişilebilirlik, izlenebilirlik, kimlik sınaması, tutarlılık ve inkar edememe ile ifade edildiğini belirti.

Oylum, “Türkiye’de siber saldırı yüzünden oluşan zarar yıllık 54 milyon dolardır. Ayrıca bu güvenlik sorunu sadece kurumsal değil, bireysel bilgi ve gizlilik açısından da aynı riski taşımaktadır. Yenilikçi teknolojiler her zaman beraberinde yeni sorunlar getirir. Ancak burada önemli olan doğru soruyu sormak ve bunu doğru şekilde kullanmaktır.” ifadelerinde bulundu.

MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kamil Sağıroğlu da bilgisayarın ilk çıktığında önce elektronik daktilo, sonra hesaplama aracı olarak kullanıldığını, günümüzde ise veri-bilgi elde etmek için kullanılır hale geldiğini ifade etti.

Gelecekte insanlığın hizmetine sunulması beklenen teknolojik yenilikler hakkında bilgi veren Sağıroğlu, “2017’de bilgisayarlar kokuları algılayabileceği, 2020’de gözde taşınan cihazla görülen her şey kayıt altına alınabileceği, 2037’de insansız araçlar olacağı, 2050’de ise bilgisayarlar insanlardan daha akıllıca karar verebileceği ve insan DNA’sının çözülerek organ üretilebileceği öngörülüyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir