• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bursalılar güvenli doğalgaz kullanımı konusunda uyarıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güvenli doğalgaz kullanımına yönelik, tesisatlarda can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurların önüne geçmek için Bursalıları dikkat etmesi gerekenler konusunda uyaran Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, “Çevre dostu, ekonomik, konforlu bir yakıt olan doğalgaz, kurallara uygun olarak kullanıldığında en güvenli yakıtlardan biridir. Diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi kurallara uyulmadığında ve bazı temel önlemler alınmadığında can ve mal güvenliğini tehdit edebilecek oluşumlar meydana gelebilmektedir” dedi.

Yanlış seçilmiş ve çabuk deforme olan baca imalatları ve montajları nedeniyle her yıl birçok insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Tola, yaşanılan olumsuzlukların; baca ve baca bağlantılarındaki uygunsuzluk nedeniyle baca gazlarının dış ortama atılamayıp iç ortama sızmasından ya da yakma cihazlarındaki bakımsızlık ve arızalardan kaynaklandığını vurguladı. Cihazların bulunduğu yerlerde güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezlerinin sürekli açık ve temiz tutulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Tola, doğalgaz tesisat borularının işlevi dışında farklı amaçlar için kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Bacaların tesisat güveliği konusunda önemli bir etken olduğunu vurgulayan Tola, bacalar konusunda da vatandaşları şu sözlerde uyardı: “Merkezi sistemlerde kullanılan kazanlar mutlaka müstakil bir bacaya bağlanmalıdır. Bireysel ısıtma sistemlerinde cihaz baca bağlantısının sızdırmaz şekilde bacayla birleştiğinden ve bağlantı borusunda çatlak ve kırıklar olmadığından emin olunması gerekmektedir. Baca, cihaz tipine uygun ve yeterli yükseklikte olmalı ve çatı seviyesini en az 60–80 cm geçmelidir. Bacalarda, gaz sızdırmaz temizleme kapağı,  yoğuşan suyu tahliye edebilmek için boşaltma sifonu bulunmalıdır. Merkezi sistem bacalarda baca gazı analizinin yapılabilmesi için uygun ölçüde manşon bulunmalıdır. Çelik bacalar mümkünse paratoner tesisatına sahip olmalı ve bina topraklamasından bağımsız olarak topraklanmalıdır. Rüzgârlı havalarda baca tepmesini ve yağmur suyunun baca içini ıslatmasını engellemek ve kuşlar, ağaç yaprakları gibi şeylerin bacanın içine girmesini önlemek için, bacada baca şapkası olmalıdır.”

Zehirlenmelere dair kötü haber almak istemediklerini belirten Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, daire içlerinde doğalgaz ile alakalı her hangi bir olumsuz durumla karşılaşıldığında, 7 gün 24 saat hizmet veren 187 nolu Bursagaz Acil telefon hattının aranabileceğini kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir