• DOLAR 32.589
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2506.106
  • ...
`Hasankeyf`in sular altında kalması üzüntü verici`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Nehri üzerinde 8 yıl önce yapımına başlanan ve Türkiye`nin hidroelektrik üretiminin yüzde 10`unu sağlayacak Ilısu Barajı ve hidroelektrik santralinin yapımında sona yaklaşıldı. Hasankeyf`in sular altında kalacak olmasına üzülen turistler, binlerce yıllık tarihin yok olmaması temennisinde bulundular.Turistler, Hasankeyf gibi bir tarihinin sular altında kalmasına ise anlam veremediklerini söylediler.

Irak`ın Zaxo bölgesinden Hasankeyf ilçesini ziyarete gelen Ahmed Salih, her seferinde Türkiye`ye geldiklerinden Hasankeyf`i görmeden gitmediklerini söyleyerek, “Hasankeyf`in birkaç yıl sonra sular altında kalacağını söylüyorlar ama bizler bu tarihin sular altında kalmasını istemiyoruz. Hasankeyf`in çok eski bir tarihi var ve herkesin gelip gezdiği yerdir. Yetkililerden isteğimiz buranın sular altında kalmamasıdır.” dedi.

“Hasankeyf`in sular altında kalması üzüntü vericidir”

Sular altında kalmadan önce Hasankeyf`i görmek için geldiklerini ifade eden Ali Tatar, “Bizim gibi çok sayıda turist sular altında kalacağı için son kez Hasankeyf`e geliyor. Dünyanın her yerinden buraya turistler geliyor. Buranın sular altında kalmaması dahi iyi olurdu. Bizler Türkiye`ye geldiğimiz zaman nereye gidersek gidelim, Hasankeyf`e gelmeden memleketimize gitmiyoruz. Hasankeyf`i doyasıya görmediğimiz zaman eve rahat bir şekilde gidemiyoruz. Hasankeyf`in sular altında kalması üzüntü vericidir.” diye konuştu.

“Keşke sular altında kalmasaydı”

İran`ın Urmiye kentinden gelen A.Kerim Suruç, “Türkiye`nin çoğu yeri tarihlerle doludur. Benimde her zaman bir isteğim vardı, gelip bu yerleri görmekti.  Allah`a çok şükür bugün bu arzum yerine geldi ve bu tarihi yerlerden biri olan Hasankeyf`e geldim. Buraya geldiğim zaman bana bu güzel yerin sular altında kalacağını söylediler. Doğru söylemek gerekirse buranın sular altında kalacağını öğrendiğimde çok üzüldüm. Keşke burası sular altında kalmaydı. Burası bizim tarihimizdir ve isteğimiz sular altında kalmamasıdır.” İfadelerine yer verdi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir