• DOLAR 32.538
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2485.203
  • ...

Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun açıkladığı “Eylem Planı” sonrası bir açıklamada bulunan, Güneydoğu (Genç İşadamları Derneği) GİAD Başkanı Tanzer Polat Yılmaz açıklanan bu eylem planının, uzun dönemden bu yana bölgede devam eden sosyoekonomik anlamda süre gelen durağan süreçten, kalkınma hamlesi sayılabilecek bir proje doğrultusunda çıkışı hedeflediğini söyledi.

Yılmaz, “Zamanlama itibari ile de büyük önem taşıyan GAP eylem Planı görüldüğü kadarıyla çözüm sürecinin aslında devamı niteliğindedir. Eylem planı incelendiğinde ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, sosyal gelişmenin güçlendirilmesi, şehirlerde yaşana bilirliğin artırılması, altyapı ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi olmak üzere beş gelişme ekseni üzerine inşa edildiği anlaşılıyor. Bu durum ekonomik ve sosyal kalkınma kavramının ruhuna uygun bir stratejinin izlenmek istendiğinin önemli bir kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.

“Bölge halkının yaşam kalitesinin yükseltilmesi bizler açısından sevindirici”

Planın 27 milyar  liralık bir bütçeye sahip olduğunu ve yapılan plan dahilinde ilk iki sırayı alt yapı ve sosyal projelerin aldığını belirten Yılmaz, “Bu da planın sosyal yönüne dikkati çekiyor. Bölge halkının yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sağlık, ulaşım, konut gibi kentleşmeye dair önemli ögelerin planda yer bulması bizler açısından sevindiricidir.” şeklinde konuştu.

“Dikkat çekici önemli adımlar var”

Uygulanacak olan planın ekonomik anlamda sunduğu, modern sulama tekniklerini geliştirilmesi; tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerine ağırlık verilmesi, sulama yatırımları sonucunda yoğun göç alması beklenen yerleşimlerin sorunlarının çözümü gibi meselelerde yenilikçi yaklaşımlar benimsenmesinin dikkat çekici önemli adımlar olduğunu belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Tarımsal sanayinin güçlendirilmesi, iş gücü istihdamının arttırılması organize sanayi ve küçük sanayi bölgelerinin oluşturulması, yenilene bilinir enerji yatırımlarının desteklenmesi, büyük baş, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için alt yapı eksikliklerinin giderilmesi gibi bölge için önemli amaçları taşıyor olması planı iş dünyası adına hayati kılıyor.”

“Sosyal alanda gelişim düşüncesi ile tasarlanmış bir plan”

Küçük  işletmelerin finansmana erişiminde yeni fonların kullanılmasına yönelik mekanizmaların oluşturuluyor olması ve KOBİ`lerin ticari bankalar aracılığıyla bu fonlardan yararlandırılacak olmasının bölge genelindeki işletmeler ve işletme kurma düşüncesi içinde olanlar için büyük bir fırsat olduğunu belirten Yılmaz, planın detaylı bir şekilde incelendiğinde ekonomik hedeflerin yanı sıra sosyal alanda da gelişim düşüncesi ile tasarlandığının görülebileceğini ifade etti.

Yılmaz, “Detaylı ve titiz bir çalışmanın ürünü olduğu belli olan GAP Eylem planı hazırlanırken bölgenin sosyoekonomik anlamda güçlü ve zayıf yönleri üzerinde bir etüt gerçekleştirildiği anlaşılıyor.

“Planın teoride ihtiyaçlara uygun görülmesi yeterli değildir”

Ancak her zaman ifade ettiğimiz gibi, planın teoride ihtiyaçlara uygun görülmesi yeterli değildir. Önemli olan bu kümülatif projenin uygulama safhasında zafiyetlere müsaade edilmemesidir.  Bizler STK`lar olarak açıklanan yeni GAP eylem planının sonuna kadar takipçisi olacağız ve doğru uygulamalar için Kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.” şeklinde konuştu. – İLKHA