• DOLAR 32.412
  • EURO 35.286
  • ALTIN 2324.498
  • ...

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün Mardin’de açıkladığı GAP eylem planın ardından bir açıklama yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, GAP eylem planının bölgede büyük heyecan oluşturduğunu söyledi.

GAP eylem planın bölgeye olumlu etkisi hakkında yaptığı değerlendirmelerde bulunan Bal, bir milyon hektar alanın suya kavuşmasıyla birlikte Bölge insanımızın refah seviyesinin artacağını ve buna paralele olarak da hayat standartları yükseleceğine vurgu yaptı.

“Bölgedeki sosyal gelişimi ve istihdamı tetikleyecek”

Bölge ekonomisinin daha iyi bir noktaya gitmesi gerektiğini ve gelir elde edilmediği sürece huzurunda olmasının mümkün olmadığını belirten Bal, oluşabilecek bir ekonomik büyümenin, bölgedeki sosyal gelişimi ve istihdamı da tetikleyeceğini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Projesinin 30 yıldan bu yana sürdüğünü belirten Bal, Çözüm süreciyle birlikte bölge için gerekli kalkınma hamlelerinin yapılmasının sevindirici olduğunu ve bu nedenle sürece her kesimin tam destek olması gerektiğinin de altını çizdi.

“Çözüm süreciyle birlikte ekonomik hareketlenme daha iyi hissedildi ancak…”

Çözüm süreciyle birlikte ekonomik hareketlenmenin daha iyi hissedileceğini ve 3 yıllık planlama süreciyle birlikte bölgenin daha iyi bir noktaya geleceğine İnandığını belirten Bal sözlerini şöyle konuştu:

“Bölgemiz ve ilimiz bir’i on’a katlayacaktır. Böylesi bir istikrar, 2018 yıl hedefleri arasında bulunan bölge ihracatının 22 milyar dolara çıkarılması, bölgede işsizlik oranını neredeyse yok denilecek düzeye gelmesi anlamına gelmektir.’’

“Teşvik sistemi yeniden gözden geçirilmeli”

2012 yılında başlatılan teşvik sisteminde Güneydoğunun ‘6. Bölge’ olarak belirlendiğini belirten Bal, bu teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilerek, ekonomiyi canlandıracak, yatırımcıya cazip gelecek, işsizliği azaltacak, üretimi artıracak şekilde bir revizyon yapılmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi. – İLKHA