• DOLAR 32.345
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2307.127
  • ...
Arap Birliği`nden `ortak ordu` çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arap Birliği 'terörizm'e karşı ortak ordu kurulmasına acil ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Arap Birliği Başkanı Nabil el Arabi birliğin bugünkü oturumunda yaptığı açıklamasında aşırı grupların yayılmasını önlemek için acil olarak ortak askeri güç kurulması gerektiğini söyledi.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının Kahire'de düzenlenen oturumunda konuşan Arabi, "Çok amaçlı bir Arap askeri gücü oluşturmaya acil ihtiyacımız var. bu sayede terörizme ve terör gruplarının faaliyetlerine hızlı şekilde müdahalede bulunabiliriz." dedi.

El Arabi, Arap ülkeleri arasında güvenlik konularında işbirliğinin ve istihbarat paylaşımının önemine vurgu yaptı.

Arap Birliği Başkan Yardımcısı Ahmed bin Helli de, birlik üyesi ülkelerin liderlerinin 28-29 Mart tarihinde Mısır'da gerçekleştirecekleri zirvede benzer bir gücün oluşturulmasını gündeme alacaklarını söyledi.

Ahmed bin Helli, böyle bir askeri gücün kurulmasının, birlik ülkelerinin "karışıklık veya felaketler" konusundaki kararlılığını göstermesi açısından "sembolik" önemi olduğunu söyledi.

BİRLİK TOPLANTISINDA İSVEÇLİ BAKAN GERİLİMİ

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'un, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ve onur konuğu olarak davet edildiği Arap Birliği Zirvesi'nde konuşma yapmasına izin verilmedi.

İsveç Devlet Televizyonu SVT'nin haberine göre, Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün, zirvenin açılışında yapacağı konuşmanın Suudi Arabistan tarafından engellendiği belirtilirken, buna neden olarak, İsveç'in Suudi Arabistan ile yapılan silah anlaşmasını uzatmaması gösterildi.

Wallström'ün, İsveç devlet radyosunda yayınlanan açıklamasında da konuşmasının, Suudilerin protestoları nedeniyle iptal edildiğini ifade ederek, "Demokrasi ve insan hakları konusunda söylediğimiz şeylere çok sert tepki gösterdiler" dedi. Margot Wallström'un, konuşmasının iptal edilmesi karşısında hayal kırıklığına uğradığını belirterek, bunun Arap Birliği'ni de zor duruma düşürdüğünü savundu.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'un, kısa bir süre önce Suudi Arabistan'da bir blog yazarının, İslam'a hakaret etmek suçundan kırbaçlanmasını ve ülkede kadın hakları ihlallerini eleştirdiği biliniyor.

İsveç'te sosyal demokrat hükümetin 2005 yılında imzaladığı ve 2010 yılında merkez sağ iktidarının 5 yıl daha uzattığı Suudi Arabistan ile Askeri İşbirliği Anlaşması'nın yenilenmesi talebi İsveç'te krize sebep olmuştu.

Başbakan Stefan Löfven'in anlaşmayı uzatma isteği, hem partisi içinde hem de ortağı Yeşiller'de sert tepkilere sebep olmuş, anlaşmanın kesinlikle sonlandırılmasını isteyen Yeşiller Partisi'nden Carl Schlyter, "Bu konuda uzlaşamayız" demişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir