• DOLAR 32.502
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2430.471
  • ...
`Devlet bölgedeki İslami STK`larla diyalog halinde olmadı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da birçok İslami sivil toplum kuruluşunun (STK) desteğiyle yapılan ‘Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı`, yoğun katılımla gerçekleşti.

İki gün boyunca devam eden çalıştayın 2`nci oturumuna katılan Siyer Araştırmaları Vakfı Başkanı Muhammed Emin Yıldırım, ‘İslami Sorumluluğumuz ve Kürt Meselesi` başlıklı konuşma yaptı.

“Devlet, meseleye duyarlıymış gibi görünme yerine somut adım atmalı”

Hükümetin, Çözüm Süreci`nde samimi yaklaşım sergileyerek, İslami yapılarla diyalog içerisine girmesi gerektiğini belirten Yıldırım, “Herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir. Devlet, meseleye duyarlıymış gibi görünme yerine somut adım atmalı. Bölgede var olan sivil toplum kuruluşları ve cemaatleriyle diyaloglar yapmalı. Bu konuda İslami yapılar olarak adım atmak durumundayız. Bölgenin insanları, batıdaki insanların da gündeminde olmalı.” dedi.

“Bölgedeki çalışmaların öncelikli hedefi, sorunların çözümüne yönelik olmalı”

Bölgedeki İslami çalışmaların desteklenmesinin önemine değinen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

“Var olan çalışmalar daha da güçlendirilmeli, ülkenin birikimi batıya, batının tecrübeleri de buraya aktarılmalıdır. Bu manada belli başlı bazı çalışmalar yapılmalıdır. Ne kadar zor olursa olsun, müşterek birliktelikler fazlaştırıralarak, ittifak edilen meseleler gündeme alınmalıdır. Bölgedeki çalışmaların öncelikli hedefi, sorunların çözümüne yönelik olmalı. Batıdaki Müslümanların yaptıkları yanlışlar buralarda tekrar edilmemelidir. Her geçen gün daha da artan, Kürt halkının köklerinden koparılma adımlarını engellemek için tedbirler alınmalı ve sahabeler, bölgede daha fazla gündem edilmeli. Medreselere sahip çıkılarak, müfredat konusunda yenilenmeler yapılmalıdır.”

“Senin ideolojin, Kürtlerin tamamının düşüncesi değil”

PKK/HDP`ye gönderme yapan Yıldırım, Kürt halkının İslam ile olan bağlarına saygı gösterilmesini isteyerek, “Kürt meselesinin çözümüne dair yapılan tespitlerde Kürtlerin seküler, din dışı taleplerinin olduğu,dinle bağlantılı herhangi bir fikrinin olmadığı ve meselenin dini zeminde ele alınmaması gerektiği yönündeki söylemlerden uzak durulmalı. Senin ideolojin, Kürtlerin tamamının düşüncesi değil.” ifadelerini kullandı.

Siyer Vakfı`ndaki ilahiyata Yasin Börü ismi verildi

Yıldırım, Siyer Araştırmaları Vakfı`ndaki ilahiyat bölümüne, Kobani bahaneli olaylarda PKK tarafından katledilen 16 yaşındaki Yasin Börü`nün ismini verdiklerini de sözlerine ekledi. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir