• DOLAR 32.572
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2431.545
  • ...
SON DAKİKA
Çalıştayın vahdete vesile olmasını diliyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da  düzenlenen ve ülkenin değişik yerlerinden 3600 STK`nın destek verdiği 600 delegeli “Kürt Meselesine İslami Çözüm” Çalıştayına katılan katılımcılar, Çalıştayın çok önemli bir çalışma olduğu görüşünde hem fikir olduklarını ve bölgede önemli sıkıntılar yaşayan Müslümanların en önemli sorunlarından biri olan Kürt meselesinde bir araya gelerek bir çözüm oluşturabilecek kabiliyette olduklarını belirttiler.

Çalıştay hakkında ki görüşlerini duygu ve düşüncelerini İlke Haber Ajansı`na açıklayan katılımcılar, böyle bir Çalıştayın yapılıyor olmasından oldukça memnun olduklarının altını çizdiler.

 “Hükümetin derdi tam çözüm değil”

Şu anda yürütülen çözüm sürecinin çok kısır bir süreç olduğunu ve sadece belirli bazı hedeflere odaklandığını belirten Panelistlerden Gazeteci Yazar Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Mehmed Göktaş, mevcut hükümetin süreç ile ilgili beklentisinin üç basit beklenti olduğunu söyledi.

Göktaş, “Belediye seçimi, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimi atlatmak. Bu üç seçim esnasında yeter ki polis ve asker cenazesi gelmesin. Şu andaki hedef bu. Başka bölgede ne oluyor hiç önemli değil. Süreç böyle yürütülüyor şu anda. Son zamanda bu hedefe bir şey daha eklediler. Kamu düzeni dediler. 6-7 Ekim olaylarından dolayı. Kamu düzeni kavramı da bize göre çok çok basit. Çünkü içinde Müslüman yok, insan yok bu söyleminde. Sokakların sakin olması baz alınarak, ‘bakın memlekette sorun felan yok` diyerek kendilerince batıdaki insanları kandıracaklar. Sokaklar sakin olsun, gürültü olmasın. Tamam, da sokaklarda bir şey olmasın da, Müslümanlar, dindarlar bu bölgede ne çekiyor? Buraya parmak basan yok. Şu anda insan kanı akıyor. İnsanlara dayatmalar yapılıyor. Gençler öldürülüyor. Ama bu hükümetin derdi değil.” tespitlerinde bulundu.

“Çalıştay Çözüm Sürecine alternatif oluşturuyor”

İnsanlara baskı ve zulüm yapılırken yetkililerden hiç kimsenin sesinin çıkamadığını ve durumdan memnun olduklarını söyleyen Göktaş Hoca, “Hükûmet için bu iyi bir ortam. Hedefine ulaşmış. Bu durumda batı insanına dönüp, ‘Gördünüz mü! Şamata yok, olay yok. Bana oy verin` diyecek. İnsanlar bunun ne olduğunu görmelidir. Bu açıdan bu çalıştay alternatif bir çözüm süreci. Yürütülen çözüm sürecine basit bir destek ve bu süreci yağlama çalışması değildir. Bize göre ayrı bir süreç, ayrı bir çalışma olmalı.  Çözüm sürecinden dolayı insanımızın bir tatminsizliği var. İnanmazlığı var. Onun için bu yola başvurdular. İnşallah hayırlara vesile olur. Dikkat ederseniz Anadolu`nun birçok yerinde sayısız insan geldi buraya. 3 bini aşkın STK`nın görüşü temsil ediliyor burada. Bunlar şunu haykırmalıdır ‘Buradaki Müslümanların kılına dokundurtmayız`. Gönül ister ki böyle bir netice çıksın. Biz bunu bekliyoruz. Onun için Müslümanlara düşen; saldıran grubun karşısına geçmektir. Allah bizden bunu istiyor. Allah, azgın insanlara karşı çıkın, diyor.” ifadelerini kullandı.

“Sadece elinde silah olanların muhatap alınması doğru değil”

Müslümanlar arasında bir barış için her iki halkın kurumlarının bir araya gelmesi gerektiğini belirten Marifet Derneği temsilcisi Hasan Erbay, bu bölgenin insanının Müslüman bir halk olduğunu ve Müslümanların bu bölgede halkı temsil kabiliyeti olduğunu söyledi.

Sivil toplum kuruluşları olarak yapılan barış sürecinin göz ardı edilmesinin doğru olmayacağını belirten Erbay,  “Bunun için bu çalışmayı önemsiyoruz. Bunun için İstanbul`dan kalkıp buraya katılmayı bir vazife olarak görüp geldik. Sadece Dualarla yetinmediğimizi, bu işte iştirakçi olduğumuzu göstermek için geldik. PKK bugün bildiğimiz, gördüğümüz, tanıdığımız, şahit olduğumuz kadarıyla sosyalist, Marksist anlayışa dayalı. Bölge insanının inanç ve kültüründen tamamen uzak bir yapıdır. Tasvip etmemiz kesinlikle mümkün değildir. Eline sadece silah alacak olanlar eğer muhatap alınacaksa biz bu anlayışa karşıyız.” ifadelerini kullandı.

“Çalıştay bununla sınırlı kalmamalı”

Çalıştayın sadece bir başlangıç olduğunu ve burada konuşulanların burayla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Mustazaflar Cemiyeti İstanbul Şube Başkanı Mehmet Eşin ise, bu düşünceyi ortaya atanların, gerekirse kamu nezdinde, gerekirse de hükümet nezdinde bunu ısrarla takip etmeleri ve dillendirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Eşin, “Hükümet kanadı olsun PKK olsun ve bunların yanındaki çözüm sürecini destekleyen diğer taraftarlar olsun… Bugünkü Çalıştayı önemseyecekler ve göreceklerdir. Burada konuşulanlar sadece burada kalmayacaktır ve bunların sadece belirli bir zamanla kısıtlı olmaması gerekir. Bunlar sürekli bir araya gelip istişare etmelidirler. Çalıştayın hayırlı sonuçlarını hep beraber göreceğiz.” dedi.

“Sorunun İslami açıdan çözüleceğini düşünüyoruz”

Kürt halkı Müslüman ve İslam`ın kadim halklarından biri olduğunu belirten Eşin, sözlerini şöyle bitirdi:

“Kürtler orta doğunun ve İslam ümmetinin önemli bir bileşenidir. Dolayısıyla bu sorunun bu çözümün İslami açıdan ele alınması da ayrı bir güzelliktir. Sonuçta bu insanların ataları İslam için çalışmış, İslam için mücadele etmişlerdir. İslam`ın her alanda çözüm sunduğuna inanıyoruz. Bugün bunu görmüyorsak İslam`dan değil Müslümanların üstüne düşen görevi yapmamalarından dolayı kaynaklanıyor. Müslümanların bu olaya el atmasıyla bu olayın daha adil, daha sağlıklı ve daha kapsamlı bir şekilde çözüme kavuşacağına inanıyoruz.”

(Ali Fidancı / Hamza Adiyaman – İLKHA )

Bu haberler de ilginizi çekebilir